gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldön

Az osztrák főváros megszakította a tárgyalásokat az Airbnb lakásmegosztó platformmal

Szerző: 2018. november 4.No Comments

„A két fél több mint egy éve folytatott egyeztetéseket arról, hogy a helyi turizmust támogató törvény, az adatvédelmi előírások, az adatmegosztási szabályok, az ellenőrzési lehetőségek és a helyi adórendeletek figyelembevételével egy megfelelő szerződést írjanak alá az Airbnb ügyfelei által fizetendő helyi adókról. A társaság ugyanakkor megtagadta, hogy a város ellenőrizhesse azt, hogy a befizetett adó valóban megfelel-e a bérlők pontos számának. Az Airbnb még arra sem volt hajlandó, hogy lehetővé tegye a személyes adatok kikérését a gyanús esetekben. Ezért Bécs vezetői megszakították a tárgyalásokat.

Peter Hanke illetékes városi tanácsnok kijelentette, hogy szívesen találtak volna közös megoldást az Airbnb képviselőivel, de ha egy társaság nem hajlandó alapként elfogadni az osztrák jogot és egyik követelést sem akarja teljesíteni, akkor egyszerűen nem marad további lehetőség az egyeztetések sikeres lezárására. Az ügy a közeljövőben úgy folytatódik, hogy az Airbnb megkapja majd a hivatalos felszólításokat az ügyfelei adatainak kiadásáról. Amennyiben a cég ennek nem tesz eleget, akkor a város elindítja a közigazgatási eljárást. Minden egyes nem kiadott adatcsomag után a vállalat köteles lesz minimum 38 és maximum 2100 euró pénzbüntetést fizetni.

Az Airbnb sajnálkozott a döntés miatt. A cég azzal érvelt, hogy Bécs képviselői nem voltak kellően türelmesek. A társaság továbbra is kész a tárgyalások folytatására, mert a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy egy automatizált, digitális megoldás nagyon is jól működhet. Eddig több mint 400 településen és régióban sikerült megállapodni a helyi hatóságokkal arról, hogy az Airbnb fizeti az ügyfelei helyett a helyi adót és egyúttal átvállalja az adminisztrációs kötelezettségeket is.

A lakásmegosztó megjelenésének egyébként nagyon nem örültek Bécsben, mert a bevételek zöme az egyszerre több belvárosi lakást kiadó befektetőkhöz vándorolt és ezek eltűnése a piacról az albérleti díjak megugrását okozta. A szolgáltatás megjelenése komoly hatással volt nem csupán az ingatlanágazatra, hanem az egész turizmusra is. A platform éves bruttó bevétele 80 millió euró, ez körülbelül a 10 százalékát teszi ki a bécsi szállásbevételeknek. A bécsi önkormányzat tavaly novemberben szabott ki először közigazgatási bírságot olyan portálokra, amelyek megtagadták a lakásokat kiadókkal kapcsolatos információk továbbítását. Összesen hat szolgáltató kapott büntetést, az Airbnb akkor még nem volt köztük.”

Forrás:
Nem tudott megegyezni Bécs és az Airbnb; SG.hu; 2018. november 3.