Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Négyezer milliárd forintnyi fejlesztést valósíthatnak a meg a megyei jogú városok

Szerző: 2018. november 24.november 26th, 2018No Comments

„A gazdaság 5 százalék körüli növekedése jó alapot biztosít a magyar városok fejlődéséhez – jelentette ki Varga Mihály a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlését követően.
A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a jó eredmények tették lehetővé azt, hogy a Modern Városok Program keretében elinduljon Magyarország eddigi legnagyobb városfejlesztési projektje, amelyben a fejlesztések összege elérheti a négyezer milliárd forintot.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a kormányzati adósságátvállalásnak köszönhetően az önkormányzatok 2010 után nem az adósságok törlesztésére, hanem a fejlesztési feladatokra koncentrálhattak. A regionális különbségek mérséklését segítette a 2017-ben hatályba lépett hatéves adó- és bérmegállapodás is, amely a gazdasági növekedéshez is mintegy 1-1,5 százalékponttal járult hozzá. A kormány szándéka az, hogy a gazdaság jelenlegi növekedési képessége tartósan fennmaradjon, ehhez pedig folytatni kell a beruházások támogatását. Ezzel összhangban a jövő évi költségvetés 4000 milliárd forintot szán fejlesztésekre – tette hozzá.

A tárcavezető ismertette: a Modern Városok Program 23 megyei jogú városban összesen 250 projektet tartalmaz, a fejlesztések összértéke 2019-ben elérheti az 1100 milliárd forintot, amelynek legnagyobb része hazai forrás. A miniszter a program eddigi eredményeiről szólva kiemelte: 2018 novemberéig összesen 940 milliárd forintot fizetett ki az állam a fejlesztésekre, amelynek köszönhetően közel 400 kilométer út már megépült és folyamatban van további több száz kilométer hosszúságú közút megépítése, emellett 19 városban épül ipari park, ami a helyi gazdaságok erősítését szolgálja.

A turisztikai fejlesztések, valamint az oktatási és szakfejlesztések 23 várost érintenek – folytatta Varga Mihály. A miniszter felhívta a figyelmet, hogy az építőipari árak emelkedése okozta költségtöbbletek problémájára már született döntés többletforrás engedélyezéséről egy-egy projekt kapcsán.”

Forrás:
Négyezer milliárd forintnyi fejlesztést valósíthatnak a meg a megyei jogú városok; Pénzügyminisztérium; 2018. november 23.