Skip to main content
Internetközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikamédia

A héten olvastuk: digitális diplomácia – 2018. december 10.

Szerző: 2018. december 10.No Comments

Ismét lesz Digitális Diplomáciai Tábor
Hollandia Külügyminisztériuma ismét megrendezi a Diplomacy Camp nevű speciális továbbképzését (unconference), 2019. február 7-én. Az esemény szervező gondolata, hogy az aktuális európai és világ helyzetben az európai diplomatáknak nagyobb szükségük van, mint valaha arra, hogy tisztába jöjjenek a digitális technológiák előnyeivel és hátrányaival.
Diplomacy Camp is back; Ministry of Foreign Affairs
A Külügyminisztérium egyben a Dél-Kaliforniai Egyetemmel közösen tanfolyamot szervez az adatok és a közdiplomácia témában, közvetlenül a Diplomacy Camp eseményét megelőző napokban. Ennek a helyszíne is Brüsszelben lesz a holland nagykövetségen. Öt modulból fog állni:

  • Adathasználat a közdiplomáciai stratégia és tervezés megvalósítása során
  • Kutatásmódszertani alapok
  • Érintettek és közösségi befolyásolók
  • Digitális adatok és valós idejű adatelemzés
  • Lebilincselő történetek létrehozása a közösségi médiában

CPD Mini-Course in Public Diplomacy;USC Center on Public Diplomacy
(Ennek a tanfolyamnak egy, amerikai, változatát az eGov Hírlevél 49. számában ismertettük röviden.)

A globális angol külpolitika által támasztott szakismereti, szakmai igények
Az angol parlament illetékes bizottsága (Foreign Affairs Select Committee) átfogó vizsgálatot folytat a kormány Global Britain programjának megvalósításához szükséges feltételekről. Most megjelentetett kötetük (Delivering Global Britain: FCO Skills) elsősorban azokat a nem diplomácia jellegű ismereteket és feltételeket veszi sorra, amelyek nélkülözhetetlenek egy ország külpolitikai tevékenysége során. Ideértve az személyügyi feltételek széles sorát is. A digitális diplomáciával csak néhány, bár fontos és támogató, bekezdés foglalkozik. (FCO = Foreign & Commonwealth Office)
Delivering Global Britain: FCO Skills; British Foreign Policy Group; 2018. november 30.
Delivering Global Britain: FCO Skills; House of Commons, Foreign Affairs Committee; Fourteenth Report of Session 2017–19 (PDF)

Diplomácia a 21. században
Az angol külügyminisztérium továbbképzési központja (Diplomatic Academy) korszerű módszerekkel online tanfolyamot tart arról, hogy az angol külügyi szolgálat hogyan végzi a tevékenységét. A forma a MOOC-ként ismert nyílt online tanfolyam lesz. A kísérleti szakasz meghívásos volt 750 emberrel. A következő januárban fog indul, teljesen nyílt formában.
It’s the Participation, Stupid!
Diplomacy in the 21st Century; FutureLearn (a januárjában induló tanfolyam)

Litván-izraeli tapasztalatcsere a digitális diplomácia területén
A litván külügyminisztérium Twitter-fiókja számolt be arról, hogy a digitális kommunikáció izraeli külügyi szakértőivel cseréltek tapasztalatot, és tervezetek meg további közös programokat.
Lithuania MFA (Twitter)

Összeállította és szemlézte: dr. Nyáry Gábor