gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatikaszakirodalom

Smart taxation: okos adózás a hazai adórendszerben

Szerző: 2019. február 3.No Comments

„…Az egyre népszerűbbé váló smart (okos vagy intelligens) fejlesztési politikákat többek szerint az okos adópolitikával kell alátámasztani. A világ bármely tájáról is legyen szó azonban, egy okos adópolitika kevésbé tud értékes lenni, ha azt nem lehet hatékonyan megvalósítani. A növekvő kormányzati szerepvállaláshoz az adóbevételek növelésére is szükség lehet újabb adók bevezetésével. A növekvő adóbevételek pedig hatékony adóigazgatást igényelnek: az új adófizetőket azonosítani kell, be kell vonni az adózási folyamatba úgy, hogy eközben az adózók oldaláról jelentkező költségek minimalizálásra kerüljenek…
egy olyan adórendszert érthetünk alatta, amely mind az állam, mint adózók, mind pedig az adóhatóságok számára gazdaságilag hatékony, eredményes, és a globális hatásokra reagáló adózást, adóztatást eredményez, felhasználva a korunk által nyújtott okos megoldásokat, technikai vívmányokat, kiterjesztve ezt az adójogi szabályozás egészére.”

Forrás:
Smart taxation: okos adózás a hazai adórendszerben; Bordás Péter; Közjogi Szemle; 11 (3).; pp. 47-52.; ISSN 1789-6991; 2018 (PDF)