gazdaságközigazgatás: magyartársadalomterületfejlesztés

Végéhez közeledik a Magyar Falu Program országjáró egyeztetése

Szerző: 2019. március 3.No Comments

„Végéhez közelednek a Magyar Falu Program tavaly ősszel indult országjáró egyeztetőfórumai, az eddigi negyven eseményt további tíz követi a közeljövőben – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön az MTI-vel.
Gyopáros Alpár a Baranya megyei Szászváron megtartott önkormányzati szakmai fórum után elmondta: immár csaknem háromezer településvezetővel, köztük polgármesterekkel, alpolgármesterekkel, jegyzőkkel és az érintett helyi önkormányzatok munkatársaival egyeztetett a kormány.

A kormánybiztos a csütörtöki fórumról szólva kiemelte, hogy az eseményt jelentős érdeklődés kísérte a Baranya és Tolna megyei településvezetők részéről, akik számos észrevétellel, kérdéssel, megjegyzéssel is éltek a Magyar falu programot illetően.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta, az országjárás éppen azért indult, hogy ezeket az észrevételeket a kormány megfontolja és beépítse az átfogó vidékfejlesztési programba, mint ahogy azt jellemzően meg is teszi. Az országjárás további tíz településen folytatódik – jelezte.

Felidézte, a Magyar Falu Program 2019-ben 150 milliárd forint támogatást kap, amelyből 75 milliárd forint pályázati úton lesz elérhető az ötezer főnél kisebb települések számára. A közszolgáltatások színvonalának emelését és a falusi életminőség javítását 18 támogatott célterület fogja át: 16-nak az önkormányzatok, kettőnek pedig az egyházak a kedvezményezettjei – tette hozzá a kormánybiztos.

A falusi útalap programelem keretében idén 430 kilométernyi állami fenntartású mellékúthálózat – három-, négy- és ötszámjegyű útszakasz – újulhat meg 50 milliárd forintos forrásból – közölte Gyopáros Alpár. Jelezte azt is, hogy a kormányzat dolgozik a következő – a lakhatási támogatást biztosító, falusi csok néven ismert – programelemen.”

Forrás:
Végéhez közeledik a Magyar Falu Program országjáró egyeztetése; Miniszterelnökség; 2019. február 28.