Skip to main content

„Európa digitális jövőjéről egyeztettek a tagállami miniszterek az informális távközlési tanácsülésen, Magyarországot Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár képviselte 2019. március 1-jén, Bukarestben.
A tagállamok távközlésért és digitalizációért felelős állami vezetői megvitatták, hogy milyen irányban szeretnék alakítani az uniós digitális stratégiát 2020 után, ekkor jár le ugyanis a jelenleg érvényben lévő, 2015-ben kiadott digitális egységes piaci stratégia. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a globális versenyképesség megőrzése érdekében közös európai fellépésre van szükség, és hogy az új technológiák – ideértve a mesterséges intelligenciát, a nagy teljesítményű számítástechnikát, a blokklánc technológiát – mielőbbi elterjesztése kulcsfontosságú. Fokozott figyelmet érdemel tehát az ehhez szükséges infrastruktúra is. Így törekedni kell arra, hogy a nagy sebességű szélessávú hálózatok építése és az 5G beruházások terén Európa mielőbb komoly eredményt tudjon felmutatni versenytársaival szemben, hiszen ez az alapja számos terület fejlesztésének, az önvezető autózástól kezdve az ipar 4.0-án át a távolról használható egészségügyi alkalmazásokig.

„Idén januárban útjára indítottuk a Szupergyors Internet 2.0 programot, amelynek célja, hogy legalább 100 Mbit/s-os hálózati infrastruktúrát építsen ki a háztartások részére, valamint 1 Gbit/s-os hálózatot a közintézmények, a kis- és középvállalkozások számára. A program az optikai hálózatfejlesztést preferálja, európai szinten is ez a követendő irány. A kormányzatiak mellett iparági és egyetemi-kutatói tagokból is álló magyar 5G Koalíció nagy erőkkel dolgozik azon, hogy feltárja a technológiában rejlő lehetőségeket. A munka eredményeként tavasszal napvilágot lát hazánk 5G stratégiája” – mondta az ülésen Solymár Károly helyettes államtitkár.

A miniszterek felszólalásaikban hangsúlyozták, hogy figyelemmel kell lenni a kiberbiztonsági szempontokra, hiszen napjainkban ez folyamatosan növekvő fenyegetést jelent. A digitális felzárkóztatás érdekében minél több képzésre is szükség van, az alapvető digitális készségek elsajátítása mellett szükséges a munkaerő átképzése az új technológiák használatához, mivel csak így aknázhatóak ki az új módszerekben rejlő lehetőségek.

Az ülést megelőző napon, február 28-án a tagállamok a Keleti Partnerség országainak (Azerbajdzsán, Örményország, Georgia, Belarusz Köztársaság, Ukrajna és Moldova) infokommunikációért felelős minisztereivel közös egyeztetést tartottak az együttműködés szorosabbra fűzéséről, a roamingdíjak csökkentéséről a Keleti Partnerség és az EU országai között.”

Forrás:
Tavaszra várható a magyar 5G stratégia; Innovációs és Technológiai Minisztérium; 2019. március 4. 10:24