Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

A zalai falvakat járja a kormányablak busza

Szerző: 2019. március 10.No Comments

„Az elmúlt év októbere óta több mint négyszáz személy vette igénybe a Zala megyei kormányablak busz szolgáltatásait. A teljes körű ügyintézést biztosító jármű a megye hat járásában, eddig összesen 38 településen várta az ügyfeleket.
Minderről dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott beszélt tegnap délután Pusztamagyaródon, ahol Cseresnyés Péter országgyűlési képviselővel, az Innovációs és Technológia­i Minisztérium parlamenti államtitkárával működés közben is megtekintették a járművet.

– A Zala megyei kormány­ablak busz 2018. október 2-án állt munkába – mondta dr. Sifter Rózsa. – Technikai felszereltsége alkalmas arra, hogy teljes körű ügyintézést végezzünk általa. Minden olyan okmány kiállítható a segítségével, minden olyan ügy elintézhető benne, amely a járási székhelyek kormányablakaiban is. Ma már valóban elmondhatjuk, hogy házhoz megy az ügyintézés.

A kormánymegbízott kiemelte: az ügyfelek zömében az idősebb korú emberek közül kerültek ki, hiszen jellemzően ők élnek a falvakban, s napközben ők tartózkodnak otthon. Életkorukból adódóan ők azok, akik nehezebben tudnak eljutni a járási központokba. A kormányablak busz tehát kényelmi szolgáltatás, de takarékos is az állampolgár számára, hiszen így mentesül az utazási költségek alól. Az eddigi tapasztalatok alapján a busz szolgáltatásait igénybe vevők kétharmada teljes körű ügyintézést végzett, mindent el tudott helyben intézni.

Cseresnyés Péter arról a kormányzati vállalásról beszélt, miszerint igyekeznek az ügyintézést minél közelebb vinni az állampolgárokhoz. E célt szolgálta a járások létrejötte is, a kormányablak buszok rendszerbe állítása pedig újabb fontos lépés volt ezen az úton. Választókörzete 82 települését zömében néhány száz fős aprófalvak adják, Pusztamagyaród 28 kilométeres távolságban van a járási székhelytől. Egy Letenyén vagy Nagykanizsán végzett ügyintézésre akár fél napja is rámehet az itt élőknek, miközben a kormány­ablak buszban 10 perc alatt teljes körű szolgáltatást kaphatnak.

Cseresnyés Péter reményét fejezte ki aziránt, hogy a jövőben minden zalai településre eljuthat a busz, dr. Sifter Rózsa szerint a technikai feltételek meglétével, elsősorban a széles sávú internettel erre egyre inkább lehetőség nyílik.”

Forrás:
A zalai falvakat járja a kormányablak busza; Gyuricza Ferenc; zaol.hu; 2019. március 8.