informatikajogközigazgatás: külföldöntársadalom

Az Európai Parlament elfogadta az európai akadálymentesítési irányelvet

Szerző: 2019. március 18.No Comments

„Az európai akadálymentesítési irányelv célja, hogy egyes – főként digitális – termékek esetében megszüntesse a belső piaci akadályokat.
Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén elfogadta az európai akadálymentesítési irányelvet, amely szerint az infrastrukturális fejlesztések mellett technikai eszközöket és szolgáltatásokat is elérhetővé kell tenni az Európai Unióban élő mintegy 80 millió fogyatékkal élő számára.

A jogszabály célja, hogy egyes – főként digitális – termékek esetében megszüntesse a belső piaci akadályokat. Számítógépek, operációs rendszerek, okostelefonok és e-könyvek, a digitális televíziózáshoz kapcsolódó eszközök és az e-kereskedelem, a közlekedéshez kapcsolódó és banki szolgáltatások, tévé közvetítések és telefonszolgáltatások válnak a jövőben fokozatosan akadálymentessé.
Az új irányelv amellett, hogy javítani fogja a fogyatékkal élők mindennapi életét, ösztönözni kívánja a vállalkozásokat, hogy innovatívabb termékeket és szolgáltatásokat nyújtsanak mindenki számára.

Kósa Ádám EP-képviselő kijelentette, a fogyatékosság többé nem jelenthet akadályt Európában. Végre elmondható, hogy egy jól kiegyensúlyozott jogszabály született, ami nagy eredmény mind a szociális, mind a gazdasági fejlődés szempontjából –emelte ki.

A képviselő reményét fejezte ki, hogy a következő Európai Parlament tagjai hasonló fontosságú témaként fogják kezelni a fogyatékossággal élő emberek életének megkönnyítését és a munka ezen a téren is folytatódni fog.”

Forrás:
Az EP elfogadta az európai akadálymentesítési irányelvet; Világgazdaság; 2019. március 13.
More accessible products and services for disabled and elderly people; European Parliament; 2019. március 12.
European Accessibility Act; Marie Lecerf; EPRS, European Parliamentary Research Service; 2019. március (PDF, egyoldalas összefoglaló)