Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldön

Digitális Európa program – A Coreper megerősítette az Európai Parlamenttel kialakított közös értelmezést

Szerző: 2019. március 25.No Comments

Az EU egy új finanszírozási programmal, a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló Digitális Európa programmal támogatja gazdaságai és társadalmai digitalizációját. A Tanács keretében működő Állandó Képviselők Bizottsága a mai napon megerősítette a Tanács román elnöksége és az Európai Parlament által kialakított közös értelmezést arra a javaslatra vonatkozóan, amelynek célja az olyan kulcsfontosságú digitális technológiák széles körű bevezetésének és elterjedésének előmozdítása, mint a mesterségesintelligencia-alapú alkalmazások és a legmodernebb kiberbiztonsági eszközök.

A közös értelmezés nem terjed ki azokra a költségvetési vonatkozású és horizontális kérdésekre, amelyek megvitatása a 2021–2027-es időszakra szóló, következő többéves uniós pénzügyi keretről folytatott tárgyalások részeként zajlik.

A Digitális Európa program abban fogja segíteni az európai vállalkozásokat, különösen a kisvállalkozásokat, hogy ki tudják aknázni a digitális átalakulásban rejlő óriási lehetőségeket, növekedni tudjanak és versenyelőnyre tegyenek szert. Emellett fontos szerepe lesz a digitális szakadék áthidalásában is, hogy mindenki rendelkezzen azokkal a készségekkel és ismeretekkel, amelyek a digitalizált társadalomban való teljes jogú részvételhez szükségesek. A program a szakmaiságot is elő fogja mozdítani – a nemek közötti egyensúlyra is ügyelve – különösen a nagy teljesítményű számítástechnika és a felhőalapú számítástechnika, a nagy adathalmazok (vagyis a big data) elemzése és a kiberbiztonság területén. – Alexandru Petrescu román hírközlési és információs társadalomért felelős miniszter, a Tanács elnöke

A Digitális Európa program öt kulcsfontosságú területen finanszíroz majd projekteket: szuper-számítástechnika, mesterséges intelligencia, kiberbiztonság, korszerű digitális készségek, valamint annak biztosítása, hogy a digitális technológiákat széles körben használják a gazdaság és a társadalom egészében.

A nagy teljesítményű számítástechnika kiépítését célzó projektek finanszírozása olyan területek hasznára válik majd, mint az egészségügy, a környezet és a biztonság. A mesterséges intelligencia alkalmazásának ösztönzése érdekében nyújtott támogatás révén például könnyebben igénybe lehet majd venni a mesterséges intelligencia tesztelésére szolgáló létesítményeket.

A program támogatni fogja a munkavállalóknak és a diákoknak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak és a közigazgatásban dolgozóknak nyújtott képzést a korszerű digitális készségek területén. A programból nyújtott finanszírozás – a közszolgáltatások egész EU-ra kiterjedő interoperabilitásának növelésével – hozzájárul majd annak biztosításához, hogy az emberek egyszerűen és zökkenőmentes vehessenek igénybe megbízható digitális közszolgáltatásokat.

Az európai digitális innovációs központok hálózata a vállalkozások (különösen a kkv-k) és a közigazgatási szervek számára nyújt majd hozzáférést a technológiai szakértelemhez. Ezek az innovációs központok az új technológiai megoldásokat kereső ipari szereplőket, vállalkozásokat és közigazgatásokat hozzák össze a piacérett megoldásokat kínáló cégekkel. Ezek az – Európában széles földrajzi lefedettséggel rendelkező – innovációs központok központi szerepet fognak betölteni a program végrehajtásában.

A Digitális Európa program több más, a digitális átalakulást támogató programot egészít majd ki. Ezek közé tartozik az Európai horizont, valamint az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz digitális vonatkozásai.

A következő lépések
A Tanács arra számít, hogy a következő Európai Parlamenttel a lehető leghamarabb elindulnak majd a tárgyalások, és a közös értelmezés alapját képező, eddig elért eredményeknek megfelelően gyorsan le is zárulnak. A tárgyalások során figyelembe kell venni a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi kerettel kapcsolatos általános megállapodást is.
Rendelettervezet a Digitális Európa program létrehozásáról – jelentés az elért eredményekről (angolul, PDF)
Európai digitális egységes piac (háttér-információk)
Többéves pénzügyi keret: az uniós kiadások kialakítása (háttér-információk)

Forrás:
Digitális Európa program – A Coreper megerősítette a Parlamenttel kialakított közös értelmezést; Európai Tanács; 2019. március 13.