gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldön

Startup Europe Csúcstalálkozó Kolozsváron: útjára indult az Európai Unió Digitális Európa Programja

Szerző: 2019. március 25.No Comments

„ A romániai európai uniós soros elnökség egyik legfontosabb rendezvénye, a Startup Europe Csúcstalálkozó kezdődött tegnap Kolozsváron. Az ezernél több külföldi és hazai szakember részvételével zajló szakmai rendezvény az egységes digitális piac témáját járja körül, célja megismertetni a vállalkozókkal az EU által biztosított támogatási lehetőségeket. A kétnapos rendezvényen a nyugat-európai innovációs ökoszisztémák kulcsszereplői találkozhatnak a kelet-európai innovációs technológiával foglalkozó vállalkozókkal, tapasztalatcsere, hálózatépítés céljával. A csúcstalálkozó tegnap délelőtti megnyitóján Mariya Gabriel digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos elmondta: az EU lemaradt a digitális fejlesztések terén. Éppen ezért bejelentette: a felzárkózás érdekében ez alkalomból útjára indítják a Digitális Európa Programot, amelynek támogatási alapja 9 milliárd euró.

A kolozsvári csúcstalálkozó nemcsak tematikus előadások, de műhelymunkák helyszíne is egyben. A szálloda előterét, folyosóit benépesítették a kis hazai vállalkozások, valamint a multinacionális külföldi cégek standjai: előbbiek célja bemutatkozni a fogyasztóknak, támogatóknak, külföldi hasonló tevékenységet folytató cégeknek, utóbbiak célja pedig a kezdő vállalkozások támogatása.

A rendezvényt Simon Schaef­fer, a németországi Fac­tory nevű tech-campus alapítója és vezérigazgatója, a portugáliai startupokat tömörítő alapítvány, a Startup Portugal elnöke nyitotta meg. A vállalkozó nyitóbeszédében hangsúlyozta, az első csúcstalálkozót a Factory és az Európai Bizottság közösen szervezte azzal a céllal, hogy kiderüljön, mit kéne változtatni a rendszeren, annak érdekében, hogy könnyebb legyen Európában vállalkozni. Azóta a Startup Europe Csúcstalálkozó az egyik legfontosabb műszaki innovációs platformmá vált, amely lehetőséget biztosít a vállalkozóknak, főleg startupoknak megismerni az EU által biztosított lehetőségeket.

Fontos a fiatal tehetségek itthon tartása
A megnyitón jelen volt Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, Alexandru Petrescu, kommunikációs és információs miniszter, valamint Mariya Gabriel digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos.

A jelenlévőket Emil Boc köszöntötte, és megköszönte az Európai Bizottságnak, valamint a romániai szaktárcának, hogy Kolozsvár adhat otthont a rendezvénynek. Elmondta, ez a csúcstalálkozó kiváló lehetőség egy olyan városnak, amely amúgy is igyekszik különböző területeken korszerű technológiai megoldásokat alkalmazni, kiemelten figyel a mesterséges intelligencia használatára. Boc kiemelte: a Digitális Európa kezdeményezés kiváló lehetőség a városnak, mivel így közvetlenül hívhatnak le európai uniós forrásokat.

Csökkenteni a távolságot az EU és más globális gazdaságok között
Alexandru Petrescu, kommunikációs és információs miniszter köszöntőjében kiemelte, Romániai soros elnökség alatt kiemelt helyen kezeli a technológia és a befektetések népszerűsítését, annak érdekében, hogy csökkenthessék a szakadékot az Európai Unió és más globális gazdaságok között.

– Nem szabad elfelednünk, hogy az EU gazdaságának 99%-át a kis- és középvállalkozások teszik ki, amelyek működnek, termelnek, és számos munkahelyet teremtenek. Viszont még mindig nagyon kell figyelni a vállalkozásokra, különös tekintettel a startupokra – mutatott rá a miniszter. Hozzátette: a virágzó vállalkozások elengedhetetlen háttere a digitális gazdaság kialakítása, amelynek négy pillérét kell biztosítani. Ezt a négy pillért Kolozsváron már bevezették, Románia pedig most próbálja életbe ültetni. Ahhoz, hogy a digitális gazdaság sikeres legyen, elsősorban a megfelelő adminisztrációt kell kialakítani, csökkenteni kell a bürokráciát, érthető adótörvénykönyvet kell kidolgozni. Másodsorban be kell vonni a fejlesztésekbe az akadémiai szférát, ugyanakkor a fejlesztésekhez tőkét kell rendelni, amelyhez az innovációval foglalkozók könnyen hozzáférhetnek. A fejlesztés negyedik pillére a megfelelő szakképzett munkaerő, részletezte a miniszter. – Románia a munkaerő tekintetében jól áll, hiszen második az uniós országok között az IT-t tanuló diákok, valamint az IT-szektorban dolgozó nők aránya szempontjából – hangsúlyozta.

Kilencmilliárd euró a Digitális Európa Programnak
Mariya Gabriel uniós biztos tartotta a csúcstalálkozó vitaindító előadását Digitális gazdaság és társadalom címmel. Mint elmondta, az elmúlt években számottevően fejlődtek, és jelentős sikereket értek el az európai startupok, ez alól a közép-kelet-európai régió sem kivétel, de ezek a fejlesztések nem elegendőek. – A befektetések, digitális platformok terén pedig az EU messze elmarad az Amerikai Egyesült Államoktól – fűzte hozzá. – Jelenleg a startupok nemcsak pénzhiánnyal, hanem tehetséghiánnyal küzdenek – mondta. – Az európai ökoszisztéma sokkal sűrűbb, mint valaha, 5,7 millió hivatásos fejlesztő dolgozik Európában, így a tehetségek megtalálása továbbra is nagyon nagy akadály marad – magyarázta. Az európai biztos szerint problémát jelent az is, hogy a startupok és az innovációs tevékenység nagyrésze néhány városra koncentrálódik, ami ellentmond az egyik legalapvetőbb európai értéknek, a változatosságnak. – Az európai modell nem követheti ezt a koncentrálódást – hangsúlyozta.

Ahhoz, hogy még több startup sikeres legyen, három területen kell fejleszteni: a finanszírozás, az értékek és hálózatok terén – emelte ki az európai biztos.

– Úgy gondolom, hogy a támogatás a fejlesztés kulcsa. Európai szinten még mindig az amerikai tőkepiac az irányelv, ami háromszor akkora, mint az európai, ugyanakkor a mesterségesintelligencia-fejlesztések 75%-át Kína állja. Ha jobban megnézzük, az EU-ban a startup támogatások 70%-át öt ország biztosítja, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Svédország és Spanyolország. Tehát nemcsak keveset fektetünk be, de azt sem egyenlő módon. Ezen kell változtatni, az európaiaknak meg kell érteniük, hogy támogatnunk kell a startup ökoszisztémát – tette hozzá. – Ezért elindítottuk az első európai digitális programot, 9 milliárd eurós pénzalappal. Hatalmas befektetéseket fogunk eszközölni nagy kapacitású számítógépek, mesterséges intelligencia, kiberbiztonság, digitális innovációs központok fejlesztése terén. Nemcsak kutatásról és fejlesztésről van szó, hanem a sűrű digitális hálózatok révén helyi erőforrásokat is szeretnénk kiépíteni, digitális és technológiai szinten, valamint a társadalmi szolgáltatások és vállalkozások terén – jelentette be Mariya Gabriel.

Román díjazott a Startup Europe versenyen
A megnyitót követően adták át a Startup Europe különdíjakat. A Startup Europe díjak célja a magán- és a közszféra közti együttműködések serkentése, annak érdekében, hogy a közszféra megoldást találjon helyi gondokra, miközben startupnak biztosít fejlődési lehetőséget. Idén Startup Europe különdíjat kapott a romániai fejlesztésű Kidibot is. Elismerést vehetett át Kolozsváron továbbá a brit OKRA Technologies, az észtországi Bolt, a dániai NorthQ és a macedóniai Mama Organa.”

Forrás:
Kolozsváron indította útjára az EU Digitális Európa Programját; Sarány Orsolya; Szabadság hírportál; 2019. március 21.