Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Súlyos hiányt görgetnek az önkormányzatok

Szerző: 2019. március 25.No Comments

„A probléma gyökerét az adja, hogy hat évvel ezelőtt központilag befagyasztották az árakat.
Egyre nagyobb teher az önkormányzatoknak a közműtartozásokban fennálló hátralék: a hulladékgazdálkodással foglalkozó önkormányzati cégeknek 8-10 milliárd forintos hiányt kell kezelniük – mondta a Világgazdaságnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. A probléma gyökerét az adja, hogy hat évvel ezelőtt központilag befagyasztották az árakat, tehát most is ugyanannyit kell fizetnie a lakosságnak a szemétszállításért, mint 2013-ban. Ez a díj területenként nagyon eltérő, negyedévente 6–18 ezer forint.

A költségek azonban az elmúlt években folyamatosan nőttek: emelkedtek a fizetések, az üzemanyagárak, az adók viszont nem csökkentek, tetemes költség a lerakodási adó és az útdíj is. A jelentős drágulást a hulladékgazdálkodó cégek – az átszervezések ellenére – a díjbefagyasztás miatt nem tudták követni.

A díjközlés mindig utólagos, az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. egy képlet szerint kiszámolja, hogy mekkora díj illeti meg a cégeket, de ez az összeg és a valós költségek sok esetben köszönőviszonyban sincsenek egymással – mondta Schmidt Jenő. Korábban is előfordult 5-10 százalék körüli hiány a be nem fizetett lakossági díjak miatt, de sosem érte el a jelenlegi, 20 százalék feletti szintet. A közszolgáltatást végző hulladékgazdálkodó cégek mintegy 60 százaléka veszteséges, a többi pedig körülbelül nullszaldós.”

Forrás:
Súlyos hiányt görgetnek az önkormányzatok; Kotroczó Melitta; Világgazdaság; 2019. március 21.