Skip to main content

„Új funkcióval bővül a Lechner Tudásközpont Okos Város Online Példatár oldala: április 25-től bárki gyarapíthatja az okos város fejlesztésekre irányuló jó gyakorlatokat és projekteket gyűjtő adatbázis repertoárját.

2019. április 25-től a városok, önkormányzatok, vállalkozások, szakértők, vagy akár helyi lakosok is részt vehetnek az Okos Város Példatár bővítésében. A lokális tudás megosztását ösztönző új funkció nem csupán a fejlesztések sokszínűségének bemutatását szolgálja, hanem segít lépést tartani a napról napra felbukkanó sikeres projektekkel, termékekkel és szolgáltatásokkal. A folyamatosan frissülő okosvaros.lechnerkozpont.hu oldalon a Példatár menüpont alatt bárki könnyen tölthet fel új okos város példát: a projekt beküldéséhez az alapadatok mellett kép, a helyszín és a projekt webcíme is szükséges, kiegészítve a feltöltő adataival, valamint a fejlesztő cég vagy város elérhetőségeivel.

A két éve indult, nemzetközi szinten is egyedülálló térképes felületen már közel 600 jó gyakorlatot ismerhetnek meg az érdeklődők. A megújult Példatár térképes kereső felületén hatékonyabban lehet böngészni a példák között, országra, városra vagy alrendszerre szűrve, címkék alapján is. Így könnyen megtalálható, hogy hol zajlanak gyermekbarát város programok, milyen projektek vannak Dublinban, vagy milyen fejlesztések zajlanak az ökológiai tudatosság erősítéséért.

A naprakész, angol nyelven is elérhető adatbázis hazai és nemzetközi példáin keresztül látható, hogy az okos város jó gyakorlatok között nem csupán technológiai megoldások találhatóak, hanem többek között az életkörülmények, az emberek, a gazdaság, a kormányzás, a környezet és a közlekedés fenntartható, komplex fejlesztését is.

A hazai jó gyakorlatok közül többek között Terézváros helytörténeti és információs térképe, az Ivócsap projekt vagy a TECHNIKA, a közösségi faipari műhely ismerhető meg. Az okos város fejlesztésekre irányuló kreatív megoldások repertoárja töretlenül bővül szerte a világon is: a holland közösségi eszközmegosztó Peerby alkalmazással rövidebb időtartamra szükséges eszközöket adhatnak kölcsön egymásnak a regisztrált felhasználók, nyomon követve a kölcsönadott tárgyak útját, a Melbourne-ben indított Városi Erdő Vizualizációs projektet pedig a városi faállomány hatékonyabb védelme érdekében indították el.

Az Okos Város Példatár Facebook oldalán is követhetőek a legújabb hazai és nemzetközi okos város fejlesztések.”

Forrás:
Okos tudásmegosztás; Jancsó Ágnes; Lechner Tudásközpont; 2019. április 25.