Skip to main content
egészségügyinformatikaközigazgatási informatikaszakirodalomtechnikatudomány

Egészségügyi IoT okoseszközök és klinikai telemedicina műszerek integrálása kórház-informatikai rendszerekbe a Cloud architektúra támogatásával

Szerző: 2019. május 13.No Comments

„…Az alábbi infokommunikációs megatrendek együttesen szignifikáns fejlődést hoznak a telemedicina és egészségügyi informatika új megoldásaihoz:
a) Cloud-alapú architektúrák kiteljesedése;
b) Egészségügyi okoseszközök exponenciálisan növekvő piaci penetrációja; és az
c) Internet-of-Things világméretű terjedése.

A kutatás a következő premisszákra épül:
a) Létezik olyan centrális és egységes informatikai megoldás, amely a különböző egészségügyi okoseszközöket, klinikai telemedicina műszereket és kórház-informatikai rendszereket hatékonyan összeköti.
b) A szóban forgó informatikai megoldás Cloud architektúrába hatékonyan beágyazható.
c) Lehetséges a domináns nemzetközi egészségügyi interoperabilitási szabványcsaládra alapozott, eltérő technológiájú egészségügyi okoseszközök, klinikai telemedicina műszerek és kórház-informatikai rendszerek közötti kommunikáció kiépítése.
A kutatás fókuszában a Nyílt Telemedicina Hub-Alkalmazás (OTI-HS) áll. Ez a hub-alkalmazás Cloud architektúrába kerül beágyazásra.

A kutatás elméleti és gyakorlati részből áll. Az elméleti részben kifejtem a premisszákat, a módszertant és kituűzöm a kutatási célt. A gyakorlati részben felállítom a hardver és szoftver környezetet, megvizsgálom a kutatási eredményeket és tudományos következtetéseket teszek. Az összefoglalásban a tézisek tudományos eredményeiből fakadó következtetéseket mutatom be.”

Forrás:
Egészségügyi IoT okoseszközök és klinikai telemedicina műszerek integrálása kórházinformatikai rendszerekbe a Cloud architektúra támogatásával (2018); Garai Ábel; Debreceni Egyetem, Informatikai Tudományok Doktori Iskola; A védés időpontja: 2019-V-17 13:00, helye: I. emelet I-130 Tanácsterem, Informatikai Kar, Kassai út 26. Debrecen, 4028; 2019
A dolgozat letöltése (.pdf)