Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Elindul az ePincekönyv projekt megvalósítása

Szerző: 2019. május 25.No Comments

„Elindul az ePincekönyv projekt megvalósítása, amelynek célja a magyarországi szőlő- és borágazat elektronikus ügyintézési és ellenőrzési rendszerének kialakítása, valamint az elektronikus pincekönyv bevezetése – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a pénteki budapesti nyitórendezvényen.
A szőlő- és borágazatban van az egyik legbonyolultabb adminisztráció egész Európában, ami terhet jelent a gazdálkodóknak és az uniós tagállamok hatóságainak is. Az ePincekönyv projekt a mezőgazdaság digitalizációs folyamatának fontos állomása, amely hozzájárul az összetett adminisztráció egyszerűsítéséhez – fejtette ki az államtitkár. A projekt uniós támogatásból, a Közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztési operatív program keretében valósul meg.

Feldman Zsolt ismertette azt is, hogy a megvalósításban együttműködő szervezetként vesz részt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A magyarországi szőlő- és borágazat több mint 65 ezer hektáron gazdálkodó, több tízezer termelőt és gazdasági társaságot érintő, a nemzeti össztermékhez jelentősen hozzájáruló szakterület – mutatott rá az államtitkár.

Az adminisztrációs rendszer egyszerűsítése, elektronikus útra terelése és az ellenőrzések hatékonyságának javítása mellett Feldman Zsolt kiemelte a jelenlegi, egymást átfedő adatszolgáltatási kötelezettségekből fakadó adatduplikációk megszüntetését és az egységes elektronikus felület biztosítását a közigazgatási eljárások támogatásához. Az ePincekönyv rendszer elindulása az eljárások átszervezése és elektronizálása révén éves szinten több száz millió forintos megtakarítást jelent majd a borászatoknak – hangsúlyozta Feldman Zsolt. Hozzátette, hogy a hatósági feladatoknál is komoly megtakarításokat várnak a projekttől, az ágazatirányítás szempontjából pedig különösen fontos a döntéshozatalhoz szükséges adatok gyors, naprakész rendelkezésre állása.

Nagy Zoltán, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára az MTI kérdésére elmondta: a fejlesztésre 1,2 milliárd forint áll rendelkezésre. A projekt tervezett befejezése 2020 októbere. Az ePincekönyv projekt tervezését és megvalósítását az Agrárminisztérium által vezetett konzorcium hajtja vége, amelynek további tagja a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

A Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kiemelte a hazai közigazgatás és közszolgáltatások fejlesztésében az adminisztratív terhek csökkentését, mint mondta, ehhez illeszkedik az ePincekönyv projekt is. A fejlesztéshez a támogatási döntés megszületett, a megvalósítás elindulhat – közölte Nagy Zoltán[Agrárminisztérium]”

„Az Agrárminisztérium által vezetett konzorcium 1,202 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 „Adminisztratív terhek csökkentése” tárgyú felhívásának keretében. A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2018-00055 azonosító számú, A szőlő- és borágazat elektronikus ügyintézési és ellenőrzési rendszerének kialakítása és az elektronikus pincekönyv vezetési lehetőség biztosítása elnevezésű kiemelt projekt fejlesztéseinek köszönhetően hatékonyabbá válnak a szakmai ügyintézések és a hatósági eljárások is.

A magyarországi szőlő- és borágazatban mintegy 6000 borászati üzemben több mint 40 ezer dolgozó készíti el évről-évre a borkedvelők nagy örömére a kiváló minőségű, különleges borokat. A 65 000 hektáron folyó munkához kapcsolódó nyilvántartások, adatszolgáltatások azonban jelentős terhet rónak a termelőkre.

Az ePincekönyv projekt a jövedéki-szakmai nyilvántartások (pincekönyv vagy kisüzemi bortermelői regiszter) elektronizálása (az elektronikus vezetés alternatívaként való biztosítása) mellett a különböző informatikai rendszerek (pl. HEGYIR, NÉBIH BOR szakrendszer) összekapcsolására is kiterjed. Így a hatóságok feladatának ellátását is hatékonyabbá teszi, továbbá jó minőségű adatokkal szolgál az ágazatirányítási döntések meghozatalához. Ezen túlmenően az ePincekönyv projekt nyomán megvalósuló informatikai rendszer a fogyasztók széles rétegei számára elérhetővé teszi a borpiac vagy akár az egyes bortételek publikus adatait.

A hazai és európai uniós elvárásokkal összhangban az ágazat sikeres működése szempontjából kulcsfontosságú az ügyvitel egyszerűsítése és elektronikus útra terelése, aminek hatására kiküszöbölhetőek a hibás értelmezés és az információhiányból fakadó felesleges hatósági ellenőrzések, valamint a szakmai irányítás is eredményesebbé válik. Így az ePincekönyv rendszer bevezetésével csökkenthető az ágazatra háruló, jelenleg nagy ráfordítást igénylő adminisztrációs teher, úgy a hatósági és ellenőrzési, mind a termelői oldalon.

A projekt során megvalósuló modern és ügyfélközpontú közigazgatási eljárás alapját egy olyan hatékony közigazgatási szervezetrendszer jelenti, amely – az ágazat meglévő önkormányzatára és hagyományos szakigazgatási kereteire építve – az egyablakos ügyintézés elvét követve csökkenti a közigazgatással kapcsolatba kerülő szereplők adminisztratív terheit. Egyúttal a kapcsolattartás széles lehetőségével biztosítja a szolgáltatások kényelmes elérését és magas színvonalát, a rendelkezésre álló erőforrások költséghatékony felhasználása mellett. A fejlesztés ezen keresztül járul hozzá a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által 2016-ban elfogadott ágazati stratégia legfontosabb célkitűzéséhez, a fenntartható és piacképes magyar szőlő-bor ágazat kialakításához.[KIFÜ]”

Forrás:
Elindul az ePincekönyv projekt megvalósítása; Agrárminisztérium; 2019. május 24.
ePincekönyv, a szőlő- és bortermelők online; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ); 2019. május 24.