Skip to main content
gazdasághírközlésközigazgatás: magyartávközléstechnika

A Vodafone 5G-s bázisállomása Budapesten – szakmai szemmel

Szerző: 2019. május 26.No Comments

„Budapestre is elhozta az 5G technológiát a Vodafone Magyarország, igaz, egyelőre távolról sem lehet a szolgáltatás kereskedelmi rajtjáról beszélni, tekintve, hogy az operátor mindössze egy bázisállomáson aktiválta az új generációs hálózatot. A cég voltaképpen a hétfői, zalaegerszegi demót ismételte meg a főváros IX. kerületében, a szolgáltató székházának tetejére szerelt 5G-s bázisállomással, mely az úgynevezett 5G non-standalone szabvány szerint működik, azaz lényegében ugyanazt a háttérhálózatot használja, amit a jelenlegi 4G-s állomások.

Kuriózum
A Vodafone hétfői, illetve szerdai demonstrációja abban a tekintetben ugyanakkor mindenképpen kuriózumnak számít, hogy a szolgáltató az állomást olyan frekvencián üzemeltette a 3,5 – 3,6 GHz-es sávban, melyre egyébként kereskedelmi használatra vonatkozó frekvenciahasználati licenccel és rádióengedéllyel egyaránt rendelkezik. A másik két szolgáltató saját 5G-s demóihoz – melyek szintén egy héten belül zajlottak – ideiglenes frekvenciahasználati engedélyt kapott az illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH).

Az állomás bekapcsolását kísérő sajtótájékoztatón a hatóság részéről elhangzott, hogy a korábbi terveknek megfelelően az 5G-s hálózatok működéséhez elengedhetetlen spektrumok értékesítési folyamata a jövő hónapban kezdődik, első lépésként a pályázati dokumentáció nyilvános konzultációjával. A Vodafone-nál ugyanakkor arra számítanak, hogy a törvényben megszabott, véleményezésre rendelkezésre álló kötelező határidők miatt magára az aukcióra – ahol ténylegesen eldől, hogy melyik mobilcég mely blokkok használatára szerez licencet – legkorábban augusztusban kerülhet sor.

Az első hazai kereskedelmi szolgáltatások indulása csak az aukció ősz elejére tervezett lezárását követően kerülhet sor, így a Vodafone sem tervez ennél hamarabb kereskedelmi rajtot, hiába rendelkezik évek óta spektrummal az egyik úttörő 5G-sávban, melyet a mostani teszthálózathoz is igénybe vettek. Mint azt Dr. Budai J. Gergőtől, a Vodafone Magyarország Vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesétől megtudtuk, ennek elsődleges oka, hogy az elsietett kereskedelmi indulás akár hátrányba is fordulhatna, tekintve, hogy a kiírási dokumentációban olyan műszaki paraméterek (pl. szinkronizáció) kerülhetnek meghatározásra, melyek jelenleg még nem ismertek, és alapjaiban befolyásolnák egy már részben megépített és éles hálózat működését.

A Vodafone számára nem mellékes szempont az sem, hogy a céget vastagon érinti az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborújának kimenetele, azaz elsősorban az, hogy a Huawei Technologies működését az USA kereskedelmi embargója hogyan befolyásolja majd. A Vodafone Magyarország az egyetlen hazai operátor, mely maghálózatát vegytisztán a Huawei megoldásaira építette, a szolgáltató pedig idén januárban csoportszinten leállította az újabb Huawei maghálózati elemek telepítését összes leányvállalatánál, a Trump-adminisztráció által életbe léptetett exporttilalmi intézkedéseket hónapokkal megelőzve.

Huawei központban
Budai a HWSW kérdésére elmondta, a cég e tekintetben teljes mértékben az anyavállalat iránymutatásait követi, és folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket. A vezérigazgató-helyettes hozzátette, az elmúlt napok felgyorsult eseményei a Vodafone-t is éppúgy meglepetésként érték, mint más piaci, iparági szereplőket. Kérdéses, hogy az ügy megnyugtatóan zárul-e addig, míg a Vodafone Magyarország kiírja újabb, immár az 5G-s hálózatok felépítésére vonatkozó beszállítói tenderét.

A Vodafone Magyarország a potenciális év végi, jövő év eleji kereskedelmi rajttal a sikeres tesztek ellenére nem tartozik a cégcsoporton belül az élbolyba: Nagy-Britanniában és Spanyolországban egyaránt július első napjaiban indulhat a Vodafone kereskedelmi 5G-szolgáltatása, Romániában a cég már csak a készülékek megjelenésére vár (az első 5G-s állomásokat május közepén kapcsolták be Bukarestben), Németországban pedig március közepe óta zajlik az az 5G-s aukció, melyen a Vodafone német leányvállalata is elindult.

Akárcsak Németországban, úgy Magyarországon is érdekelt lehet majd a soron következő 5G-s aukción folytatott sikeres szereplést illetően egy negyedik operátor (itthon ez a DIGI), melynek jelenléte a várakozások szerint jelentősen befolyásolja, befolyásolhatja a licitálás, azaz a szabad blokkokért folytatott verseny intenzitását.”

Forrás:
Budapestre is elhozta az 5G-t a Vodafone; Koi Tamás; HWSW.hu; 2019. május 23.