Skip to main content
informatikatudomány

A Microsoft törölte a világ legnagyobb, arcfelismeréshez használt arcképi adatbázisát

Szerző: 2019. június 10.No Comments

„A Microsoft amerikai információtechnológiai óriásvállalat titokban törölte az egyik adatbázisát, amely több mint tízmillió képet tartalmazott mintegy százezer személyről – jelentette pénteken az amerikai sajtó.

A MS Celebnek is hívott adatbázist az internetről gyűjtötték össze kereső motorok segítségével a Creativ Commons program engedélyével. Ez utóbbi tudományos kutatások számára teszi lehetővé a képek és videók használatát.

A CNET közösségi oldal ismertetése szerint a MS Celeb volt a világon a legnagyobb arcfelismerő adatbázis, és a képeket a tulajdonosok tudta nélkül gyűjtötték össze. A jelentés szerint az adatbázist arcfelismerő rendszerek fejlesztéséhez használták világszerte, és katonai kutatók is hozzáférhettek.

A Microsoft a londoni Financial Times-nak azt mondta, hogy az adatbázist tudományos célokra szánták, és már nincs a cégnél az az alkalmazott, aki a működéséért felelt. A vállalat azt állítja, hogy már egy ideje fellépett az arcfelismerő programok fokozott ellenőrzéséért és használatuk szabályozásáért, hogy ne lehessen visszaélni velük.”

Forrás:
A Microsoft törölte az arcképeket gyűjtő adatbázisát; Híradó.hu/MTI; 2019. június 7.
Microsoft takes down MS Celeb facial recognition database, 10 million+ pics of ~100,000 faces, maybe yours, scraped under Creative Commons; Boing boing; 2019. június 6.