Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Közigazgatási egyszerűsítést és online kormányablak indítását tervezik

Szerző: 2019. június 30.No Comments

„Debrecen – Tuzson Bence arról is nyilatkozott, hogy egy ezer oldalas jogszabálycsomag-tervezet van a kormány előtt, mely nagyon sok ügyet egyszerűsíthet majd le.

Az államtitkár a kormányablakok működéséről azt mondta, a rendszer bevált, a korábbiakhoz képest gyorsabban, egyszerűbben lehet ügyeket intézni.

„Nem mondom, hogy mindig minden teljesen rendben van, de az biztos, hogy sokkal jobb a rendszerünk. Az ügyintézés is sokkal gyorsabb, sőt, egyablakos; mindent el lehet intézni egy helyen. A kormányablakok megjelenése is egységes” – nyilatkozta Tuzson Bence.

Az államtitkár beszélt arról, hogy egy ezer oldalas jogszabálycsomag-tervezet van a kormány előtt, mely nagyon sok ügyet egyszerűsíthet majd le.

Tuzson Bence azokra a sajtóhírekre, hogy több ezer dolgozó hiányzik a járási és megyei kormányhivatalokból, úgy reagált, „akkor lenne baj, ha nem lennének kritikák. Természetesen sokféle területen és sok formában kell beavatkozni. Ha azt látjuk, hogy valahol esetleg akadozik az ügyintézés, akkor ott kell beavatkozni, de ha jogszabály-módosítással kell segíteni általánosságban egy ügycsoportnál, természetesen úgy kell segíteni, vagy akár ügyeket át kell alakítani.”

Az államtitkár a földhivatali rendszer átalakítását hozta fel példaként, amely jelentős egyszerűsítést hozhat.

Tuzson Bence elárulta, hogy azt tervezik, létrehoznak egy online kormányablakot; ezáltal okostelefonon lehet majd kommunikálni, „akár úgy is, hogy látjuk az ügyintézőt.” A következő lépés, „ami a földhivatalok esetében meg fog valósulni, hogy teljes egészében online módon, ügyintéző nélkül intézzük el az ügyeket.”

A műsorban szó esett arról is, hogy a vidéki kistelepüléseken élőket segítik a kormányablak buszok, melyek az esélyegyenlőséget szolgálják. Jelenleg tizenegy ilyen busz működik, a számuk azonban az államtitkár szerint folyamatosan nő majd…”

Forrás:
Online kormányablak indítását tervezik: mobilon videocsetelhetnénk az ügyintézővel; Dehir.hu; 2019. június 27.