Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartörvények, határozatok

A kormány HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. néven társasággá alakítja a nemzeti befektetési ügynökséget

Szerző: 2019. július 7.No Comments

„A kormány HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. néven társasággá alakítja a 2014 óta a Külgazdasági és Külügyminisztérium keretében működő ügynökséget. Ehhez 250 milliót csoportosítanak át a költségvetésben.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat bevezetőjében a kormány egyetért azzal, hogy a külgazdasági tevékenység részeként a kereskedelem-fejlesztési feladatokat ellátó állami tulajdonú nonprofit gazdasági társaságok mellett 2019. szeptember 1-jétől a befektetés-ösztönzési feladatok is állami tulajdonú nonprofit gazdasági társaság bevonásával valósuljanak meg.

Ezért a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek – a külgazdasági és külügyminiszter bevonásával – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján kell megtennie a szükséges intézkedéseket a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt.-nek, az állam 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaságként történő megalapítása érdekében.

Ehhez a pénzügyminiszternek azonnal át kell csoportosítania erre a célra az idei költségvetésen belül 250 millió forintot.”

Forrás:
Céggé alakítják a régi-új nemzeti befektetési ügynökséget; Németh Géza; Napi.hu; 2019. július 5.
Lásd még:
1397/2019. (VII. 4.) Korm. határozat a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság megalapításáról; Nemzeti Jogszabálytár
A Kormány 1397/2019. (VII. 4.) Korm. határozata a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság megalapításáról; Magyar Közlöny; 2019. évi 117. szám; 2019. július 4.; 4373. o. (PDF)