informatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Gyorsabb közigazgatási ügyintézés a felhőből: immár 36 szakrendszer számára biztosít felhő alapú szolgáltatást a Kormányzati Adatközpont

Szerző: 2019. július 21.No Comments

„Gyorsabbá és már elektronikusan is elérhetővé vált számos közigazgatási ügy intézése annak köszönhetően, hogy immár 36 szakrendszer számára biztosít felhő alapú szolgáltatást a Kormányzati Adatközpont. A kormányzati és közigazgatási intézmények, ezen keresztül például a kormányablakokban intézhető ügyek számára magas rendelkezésreállású adatközpont, hosztingszolgáltatás és felhőtechnológia vált elérhetővé. A fejlesztés, mely 16,322 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg – összhangban a Belügyminisztérium e-közigazgatás megvalósítását célzó tevékenységével – megreformálja az államigazgatási folyamatokat. Segítségével az állampolgárok számára az ügyintézés gazdaságosabbá válik.

Az uniós finanszírozású projekt eredményeként kiépült Kormányzati Adatközpont (KAK) egy bővíthető, felhő alapú és hoszting szolgáltatásokat is nyújtó, korszerű informatikai géptermi infrastruktúra 1531 m2 alapterületen, amely a legmagasabb biztonsági szintet igénylő rendszerek számára is megfelelő elhelyezést biztosít. A kapacitása közel 8000 terabyte, melynek nagyságát jól érzékelteti, hogy ez 77 millió Révai Nagy Lexikona teljes adattartalmának felel meg.

A KAK hoszting 731 m2 területen önálló, elkülönült környezet, amely képes az ügyfelek által igényelt, jellemzően speciális eszközök, speciális beállítások igényeinek kielégítésére. A hosztingszolgáltatás elsősorban a NAV és az Államkincstár géptermi konszolidációja számára biztosít megbízható, redundáns környezetet.

A beruházásnak köszönhetően kiépült a KAK Felhő, amely korszerű informatikai infrastruktúraszolgáltatásokat nyújt, annak érdekében, hogy a létrejövő e-közigazgatási rendszerek integrálhatósága, hatékonysága növekedjen, az új rendszerek létrehozási ideje csökkenjen, az üzemeltetési költségek csökkenése mellett. Az így kialakított alapinfrastruktúra a sokszor elavult szervereket váltja ki, virtualizációt biztosítva. A KAK Felhő biztosítja többek között a nemzeti adatvagyon körébe tartozó személyigazolvány-, lakcím-, útlevél-nyilvántartások, a kormányhivatalokban használt rendszerek számára is a korszerű hátteret.

A beruházás a „Közigazgatás informatikai infrastruktúrájának konszolidálása a költségek csökkentése érdekében” – KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2015-00005 azonosító számú projekt keretében valósul meg. A 16,322 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével létrejött projektet a Széchenyi 2020 program keretében valósítja meg a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) alkotta konzorcium.”

Forrás:
Gyorsabb közigazgatási ügyintézés a felhőből; NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.); 2019. július 9.