Skip to main content
egészségügyinformatikaInternetközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

A mentők új szakmai és kommunikációs stratégiájának is köszönhetően megduplázódott a sikeres újraélesztések száma

Szerző: 2019. szeptember 1.No Comments

„Kétszer annyi életet mentettek meg újraélesztéssel, mint két és fél évvel ezelőtt — jelentette be az Országos Mentőszolgálat a napokban. Ez olyan, a közelmúltban indult programoknak köszönhető, mint a Szív City közösségi életmentő applikáció, a defibrillátorok elhelyezkedését mutató térkép, az önkéntes fiatalok bevonása a mentőszolgálat tevékenységébe és a laikusoknak szóló Hősképző oktatások.

A legfrissebb adatok szerint két és fél év alatt közel duplájára emelkedett a sikeres újraélesztések száma az Országos Mentőszolgálatnál. Míg 2016 első fél évé­ben 575 esetben sikerült visszaadni a beteg életét gyors helyszíni beavatkozással, addig 2019 első fél évében már 1009 ilyen esetet regisztráltak – közölte a szervezet. Azt is kiemelték, hogy az ebben a féléves időszakban előforduló mintegy ötezer hirtelen szívmegállásos esetnél a megkezdett újraélesztések száma is megkétszereződött (2335-ről 4653-ra nőtt), vagyis minél több esetben próbáltak újraéleszteni, annál többször sikerült is megmenteni az életet.

Az elmúlt két és fél év feltűnő eredményeinek hátterében – amellett, hogy a laikusok egyre bátrabban mernek újraéleszteni – a mentők új szakmai és kommunikációs stratégiája állhat. Ennek részeként protokollizálták a mentésirányítást, így már kötelező telefonon keresztül segíteni az újraélesztést. Annak is köszönhető a siker, hogy elindították a Szív City közösségi életmentő applikációt, illetve az országos defibrillátor térképet.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az M1 csatorna műsorán a napokban arról beszélt, folytatódik a Legyél hős! elnevezésű önkéntes programjuk is. Kifejtette: a program, amelyet 2018-ban indítottak az Emberi Erőforrások Minisztériumával az egészségügyi terület népszerűsítését és a tudatos pályaválasztás erősítését célozza. Az önkéntesek mentőápolói ismeretet sajátítanak el, idegen nyelvi órákon vesznek részt, valamint különböző munkafolyamatokba kapcsolódnak be szakmai felügyelet mellett. Az első, több mint ötven jelentkező közül 12-en már a mentőszolgálatnál folytatják a munkájukat. A programba bárki bármikor becsatlakozhat. Várják a 18 és 22 év közötti jelentkezőket – emelte ki a főigazgató. Csató Gábor felhívta a figyelmet arra is, hogy szombaton tartják a fővárosi Városligetben a mentőnapot, ahol a bemutatók mellett az újraélesztést is meg lehet tanulni.

Mint korábban beszámoltunk róla, az Országos Mentőszolgálat mellett a Vöröskereszt is rendszeresen szervez elsősegélynyújtást népszerűsítő foglalkozásokat. Hősképző programjuk keretében augusztustól októberig oktató foglalkozásokat szerveznek országszerte. Kovács Dávid, a Vöröskereszt elsősegélynyújtási szakmai vezetője lapunknak elmondta, újítás, hogy egyre inkább igyekeznek a pszichoszociá­lis felkészítést a tanfolyamok részévé tenni, hiszen a lelkierőn is múlik, hogy valaki helyt tud-e állni egy éles helyzetben.”

Forrás:
Megduplázódott a sikeres újraélesztések száma; Szilágyi Anna; Magyar Nemzet; 2019. augusztus 28.
Lásd még:
SzívCity