Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyar

Az MNB Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testületet hoz létre

Szerző: 2019. szeptember 15.No Comments

„Az MNB a hazai pénzügyi rendszer digitalizációjának támogatása érdekében kezdeményezte a Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testület megalakítását. A szakterület hazai és nemzetközi elismert szereplőiből álló Testület tudásmegosztó platformként szolgálhat a piaci igények, a digitalizációban rejlő lehetőségek és a potenciális kockázatok tekintetében. A félévente ülésező Testület alakuló ülésére 2019. szeptember 16-án kerül sor.

A Magyar Nemzeti Bank kiemelten fontosnak tartja a pénzügyi rendszer digitalizációjának fejlesztését, amely hozzájárulhat a működési hatékonyság javulásához, a hazai FinTech szektor fejlődéséhez, valamint az általános pénzügyi tudatosság szintjének növeléséhez. Ennek keretében az MNB több innovatív eszközzel is ösztönzi a FinTech újítások biztonságos piaci bevezetését, valamint 2019 májusa óta egy dedikált, digitalizációért felelős szervezeti egység is támogatja a kitűzött célok megvalósulását.

A jegybank a digitalizációt támogató környezet kialakítása során fontosnak tartja a piaci szereplők aktív bevonását és véleményük becsatornázását a döntéshozatalba. Ennek elősegítésére az MNB – a régóban az első jegybankként – egy új fórum, a Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testület felállítását kezdeményezte.

A jegybankok, pénzügyi szabályozók által a pénzügyi rendszer digitalizációja és a FinTech szektor fejlődése érdekében felállított tanácsadó testülettel való együttműködésre több nemzetközi példa is található. A Szingapúri Monetáris Hatóság (MAS) 2016 augusztusában, a New York-i Federal Reserve Bank 2019 márciusában jelentette be hasonló testületek felállítását. A jellemzően 10-15 szakértőből álló fórumokon a pénzügyi intézmények és FinTech cégek képviselői mellett többek között technológiai vállalatok, tanácsadó cégek és kutatóintézetek is képviseltetik magukat.

Az MNB koordinálásában létrejövő Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testület támogathatja a legfontosabb nemzetközi digitalizációs és FinTech trendek nyomon követését, az ígéretes fejlesztési irányok azonosítását, valamint a felmerülő kockázatok feltárását. A Testület tagságára hazai és külföldi pénzügyi piaci, illetve technológiai szakértők, illetve a kormányzat innovációért felelős területének képviselője kapott felkérést, melyet el is fogadtak. A félévente ülésező Testület alakuló ülésére 2019. szeptember 16-án kerül sor.”

Forrás:
Az MNB Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testületet hoz létre; Magyar Nemzeti Bank; 2019. szeptember 13.