Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Az Amazon helyett a Microsoft fogja szolgáltatni a Pentagon felhőalapú rendszerét (JEDI)

Szerző: 2019. október 27.No Comments

„Péntek éjjel jelentették be döntésüket a 10 évre szóló pályázatról.
Kisebb meglepetésre a Microsoft információtechnológiai óriásvállalat nyerte meg az amerikai védelmi minisztérium 10 milliárd dolláros informatikai pályázatát, noha szakértők előzetesen egy másik amerikai nagyvállalatot, az Amazont tartották legesélyesebbnek a felhőalapú rendszer fejlesztésére. A Pentagon péntek éjjel jelentette be döntését a 10 évre szóló pályázatról.

A Microsoft és az Amazon mellett olyan óriásvállalatok voltak a pályázók között, mint az Oracle és az IBM. Mark Esper védelmi miniszter a héten jelezte, hogy nem vesz részt az elbírálásban, mert a fia az IBM munkatársa.

A JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) nevű projekt keretében titkosított adatok garmadáját fogják tárolni és kezelni, lehetővé téve az amerikai hadsereg számára a mesterséges intelligencia alkalmazását képességei fejlesztésében, amelyet szakértők kulcsfontosságúnak tartanak az amerikai haderő fölényének megtartásában.

Elemzők már többször kritikával illették a minisztérium számítástechnikai infrastruktúráját, és a felújítását sürgették, hozzátéve: az adatfeldolgozás és -kezelés jelenleg sokkal gyorsabban zajlik a magánszektorban.

Egybehangzó vélemények szerint a pályázaton az Amazon volt a legesélyesebb. A cég az első számú szereplő a felhőalapú szolgáltatások terén: 48 százalékát birtokolja a piacnak a 16 százalékos részesedéssel második Microsoft előtt.

Egyes vélemények szerint a döntési folyamatban szerepet játszhatott, hogy Donald Trump amerikai elnök többször is bírálta az Amazont, valamint annak tulajdonosát, Jeff Bezost, aki a Trump-kormányzattal kritikus lap, a The Washington Post tulajdonosa is. A Fehér Ház épp a héten mondta le a tekintélyes lapra szóló előfizetését.

Az Amazont meglepte a Pentagon döntése – közölték.

Közleményében a védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy a pályáztatás törvényes és tisztességes volt.[Népszava/MTI]”

„A JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) szerződés olyan felhőt hoz létre, ami eltér minden magán és nyilvános felhőtől. A Védelmi Minisztérium (DoD) arra kéri a kereskedelmi felhőszolgáltatókat, hogy építsenek ki egy „világszerte elérhető, exponenciálisan rugalmas, biztonságos, ellenálló felhőalapú számítási és tárolási környezetet, amely zökkenőmentesen kiterjed a hátországtól a harcmezőig.A JEDI-felhő képes lesz szinte bármilyen alkalmazás gyors fejlesztésének és telepítésének támogatására, a legérzékenyebb nemzeti hírszerzési információk tárolására, áthelyezése és védelmére, valamint a valós idejű döntéshozatal támogatására. A Pentagon vezetőinek elgondolása szerint a JEDI olyan mobil, akár miniatürizált, hátizsákban hordozható szervereket is felölel, amelyek a harcoló egységeket szigorúan titkos, létfontosságú, a tevékenységükben hasznosítható intelligenciával látják el. Végül remélik, hogy a JEDI magát a Védelmi Minisztériumot is meg fogja változtatni. Átalakítja ahogy a millió forrásból származó információt gyűjti, feldolgozza megérti és hasznosítja, és hogy ezeket az információkat a katonai feladatok megoldására felhasználja.[RealClearDefense]”

Forrás:
Az Amazon helyett a Microsoft fejleszti a Pentagon felhőalapú rendszerét; Népszava/MTI; 2019. október 26.
DOD Announces Enterprise General Purpose Cloud Contract Award; U.S. Department of Defense; 2019. október 25.
Háttér:
DoD Cloud Strategy; Department of Defense; 2018. december (PDF)
DOD’s Cloud Strategy and the JEDI Cloud Procurement; Congressional Research Service; 2019. augusztus 2. (PDF)
JEDI Will Be a Cloud Like No Other; Dan Gouré; RealClearDefense; 2019. június 7.
Big Data For Big Wars: JEDI vs. China & Russia; Sidney J. Freedberg Jr.; Breaking Defense; 2019. augusztus 12.
Szerkesztői megjegyzés:
A nemzeti szempontból abszolút létfontosságú feladatokra is a kereskedelmi informatikai szolgáltatókat veszik igénybe (nyilván speciális megoldásokkal), és nem a közigazgatáson belül oldják meg a problémát.