Skip to main content
egészségügygazdaságinformatikaközigazgatás: magyar

Területi innovációs platform alakult Pécsen

Szerző: 2019. november 25.No Comments

„ Az innovációs képesség erősítése érdekében Miskolc, Debrecen és Győr után pénteken Pécsen is megalakult a Területi Innovációs Platform (TIP).

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával útjára indított, a platformot bemutató országos programsorozat újabb állomását a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) tartották.

Az eseményen az egyetemi tudásbázisokra épülve megalakult a PTE Területi Innovációs Platform, amely a sajtóanyag szerint egyszerre biztosít lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések kialakítására, erősítésére és új szakmai alapok létrehozására.

Szabó István, az NKFI Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese a rendezvényt megelőzően újságírók előtt különösen fontosnak értékelte, hogy az egyetemek sokkal szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi kis- és középvállalkozásokkal.

A rendezvényen elmondott köszöntőjében hangsúlyozta: a PTE a régió meghatározó tudásbázisa, egyben legnagyobb foglalkoztatója. Minden adott ahhoz, hogy a térség megújuló innovációs ökoszisztémájának megszervezésében kiemelt szerephez jusson.

Miseta Attila, a PTE rektora úgy fogalmazott, az intézmény eltökélt célja, hogy az innovációt erősítse, éppen ezért szükség van a piaci szereplőkkel való kapcsolatok erősítésére, a fiatal tehetségek megtelepedésének, helyben tartásának ösztönzésére. Ez a folyamat, tette hozzá, a tudományos, az alkalmazott tudományos és innovációs teljesítmény javulásához vezethet.

Jenei Zoltán, a PTE kancellárja hangsúlyozta: az egyetemek meghatározó elemei a fejlődésnek, a versenyképesség növekedésében kulcsszerepet töltenek be.

Jáksó Krisztián, a PTE Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet főorvosa az MTI érdeklődésére elmondta, a PTE az elmúlt években már számos olyan lépést tett, amellyel a régió innovációs szereplőit ösztönözte együttműködésére. Mindennek egyik kézzel fogható eredménye, hogy az intézmény és a Philips az egészségügyi ellátások adminisztrációs terhét csökkentő adatrögzítést digitalizáló és automatizáló megoldások fejlesztését indította el Pécsen.

A TIP programhoz együttműködési nyilatkozat aláírásával helyi egyetemek csatlakoztak korábban Miskolcon, Debrecenben és Győrben, jövő héten pedig Szegeden, illetve Budapesten lesz erre mód.”

Forrás:
Területi innovációs platform alakult Pécsen; Magyar Nemzet/MTI; 2019. november 22.
Lásd még: Területi Innovációs Platformok országos programsorozat; NKFI Hivatal
A PTE-Philips-együttműködéshez:
„ A PTE és a Philips együttműködésének keretében a Klinikai Központ alá tartozó egészségügyi intézményekben hamarosan megvalósulhat a digitális betegadatrögzítő-rendszerek kialakítása.
…A PTE munkatársai a hazai használatra csak részben alkalmas PHILIPS ICCA program továbbfejlesztésével olyan új rendszert –elektronikus lázlapot – alakítottak ki, mely minden főbb részletében igazodik a magyar intenzív terápiás betegellátás gyakorlatához, logikai folyamataihoz.
– Magyarországon az intenzív osztályok különleges helyzetben vannak. A betegek számához képest jóval kevesebb a nővér mint amire szükség lenne, de ezen az osztályon jóval több adat gyűlik össze mint bármelyik más osztályon – mondta Jáksó Krisztián, a PTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet klinikai főorvos.
Elmondta, hogy az elektronikus lázlap rendszer nagyban megkönnyíti az egészségügyi adminisztrációt, ezzel együtt az orvosok és az ápolók munkáját is.
Hétfőtől már élesben működik
A főorvos a lázlap rendszer előnyeire hívta fel a figyelmet. Ezek közül az egyik, hogy időt spórol mind az orvosnak, mind a nővéreknek. Mint megtudtuk, a rendszer a pécsi intenzív osztályon hétfőtől már élesben működik 16 ágy tekintetében. Egy ilyen intenzív osztályon a vizitidő átlagosan 2 és fél óra, a digitális rendszer miatt ha ez csak másfél órával rövidül, az 6 orvos esetében 9 szabad órát jelent. A rendszer segítségével az összegyűjtött, lekérdezhető betegparaméter adatok kutatásokra is felhasználhatóak.”
Nem papíron, gépen nézhetik a lázgörbét; Tóth Viktória; BAMA.hu; 2019. november 23.
Területi Innovációs Platform jött létre a PTE-n; Pécsi Tudományegyetem; 2019. november 22.