Skip to main content
egészségügyInternetszakirodalom

Kevésbé hat negatívan a gyerekekre a digitális technika

Szerző: 2020. január 25.No Comments

„Új tanulmányok azt támasztják alá, hogy a különböző készülékeknek nincs annyi negatív hatásuk, mint ahogy azt korábban gondolták.

Az elmúlt években a szakemberek azt gyanították, hogy például az okostelefonok és egyéb elektronikus eszközök a felelősek azért, hogy a fiataloknál szorongás, depresszió, alvászavar és önbizalomhiány alakul ki. Most két olyan tudományos anyag is megjelent, amelyek cáfolják mindezt, sőt, a készítők azt állították, hogy a digitális technikák mentális egészségre gyakorolt negatív hatásai olyan minimálisak, hogy alig értékelhetők.

Amy Orben, a Cambridge-i Egyetem pszichológusa a metaelemzésében azt írta, hogy az eddigi tanulmányok nem tettek különbséget abban a tekintetben, hogy a gyerekek milyen tartalmakat fogyasztanak. Holott nagyon is fontos szerepet játszik az, hogy a digitális technikák használatáról általában van szó vagy például csak a közösségi médiák alkalmazásáról. Ráadásul nem lehet kimutatni az egyenes összefüggést a digitális technika és az egészség között.

Vannak tisztázandó kérdések, például, hogy egy fiatal egész nap az Instagramon az influenszerek fotóit nézi és ettől elmegy az önbizalma vagy pont az önbizalomhiánya miatt próbál meg tippeket szerezni a platformon. A szakember szerint éppen ezért sokkal célzottabb kutatásokra van szükség azzal kapcsolatban, hogy melyik digitális technika pontosan hogyan hat a fiatalokra és milyen szerepet játszanak más tényezők. A neveltetés, a klímaváltozástól való félelem vagy egy bizonytalan gazdasági helyzet ugyanis éppúgy szerepet játszhatnak a szorongás vagy a depresszió kialakulásában.

Candice L. Odgers és Michaeline R. Jensen szintén azt taglalták a tanulmányukban, hogy azért is meg kell változtatnia kutatásokat, mert a területen jelenleg alig vannak értékelhető eredmények. Az ő eredményeik azt mutatták, hogy a digitális tér és annak hatásai túl összetettek, ráadásul gyorsan változnak és különböző jellegűek, így nem is lehet azokat teljesen megérteni. Ez annak ellenére is igaz, hogy a korábbi segítségek az online tevékenységek esetén is hatékonynak bizonyultak. ”

Forrás:
Kevésbé hat negatívan a gyerekekre a digitális technika; SG.hu; 2020. január 24.
Teenagers, screens and social media: a narrative review of reviews and key studies; Amy Orben; Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology; DOI: https://doi.org/10.1007/s00127-019-01825-4; 2020 (szabadon hozzáférhető cikk)
Annual Research Review: Adolescent mental health in the digital age: facts, fears, and future directions; Candice L. Odgers, Michaeline R. Jensen; The Journal of Child Psychology and Psychiatry; DOI https://doi.org/10.1111/jcpp.13190; 2020. január 17. (szabadon hozzáférhető cikk)