Skip to main content
energiafenntartható fejlődésgazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Hamarosan folytatódik Békéscsabán az okosváros kialakítását elősegítő projekt

Szerző: 2020. április 13.No Comments

„Hamarosan folytatódik Békéscsabán az okosváros kialakítását elősegítő projekt, amellyel a közvilágítási és parkolási rendszert alakítják ki, valamint a közbiztonságot növelik – tájékoztatott a város polgármestere. Szarvas Péter elmondta: a fejlesztés a Modern Városok Program részeként, bruttó 1,8 milliárd forintból valósul meg.

Tovább bővül a közterületi kamera-hálózat, amely a bűncselekmények és a szabálysértések csökkenéséhez vezethet – emelte ki Szarvas Péter. A városvezető ismertette, hogy a Jókai színház előtt, a Lencsési-lakótelepi orvosi rendelőnél, a jaminai egészségháznál, illetve a piac környékén telepítenek újabb térfigyelő kamerákat.

A polgármester az okos világítással kapcsolatban hangsúlyozta: a cél az, hogy olyan elektronikus és digitális megoldások legyenek a közterületeken, amelyekkel javul a békéscsabaiak tájékozódása, emellett fontos, hogy takarékos és modern legyen a közvilágítás. Hozzátette: 7600 ledes lámpát szerelnek fel azokra a területekre, ahol korábban nem volt ilyen megoldás.

– A 7600 lámpatestből 2700 olyan intelligenciával lesz felszerelve, amely akár távolról is biztosítja a beavatkozás lehetőségét például a fényerő állítására, csökkentésére vagy erősítésére, egy olyan üzemelő szoftver segítségével, amely azt teszi lehetővé, hogy kivonulás helyett irodából tudjuk saját magunk irányítani a közterületi lámpatesteket – fogalmazott a városvezető.

Digitális parkolásmenedzsment-rendszert is kialakítanak a városban – hangsúlyozta Békéscsaba polgármesteri fejlesztési tanácsadója. Borbola István kiemelte: a szisztéma a járművel közlekedők számára lesz kedvező, hiszen digitálisan tájékoztatást kapnak az üresen lévő parkolóhelyekről.

– A rendszer kamerákkal figyelné meg azokat a parkolókat, ahol megadott számú parkolóhely található. Első körben a Hunyadi tér parkolói lennének bekötve, azon kívül a kórházhoz tartozó két parkolót, a Gyulai úton, illetve a Dedinszky utcában lévő parkolót figyelnék így – emelte ki Borbola István.

Hozzátette: a projekt révén továbbá a város több pontján, „digitális totemoszlopokat” építenének ki. A kilenc oszlop segíti majd a csabaiak és a városba látogató vendégek tájékozódását, informálódását.”

Forrás:
Okos város kialakításán dolgoznak Békéscsabán; behir.hu; Papp Ádám Sándor; 2020. április 9.