egészségügyinformatikaközigazgatás: magyartechnika

Vége az ujjbegyszurkálásnak, bőr alá ültethető szenzor ontja az adatokat a cukorbetegek számára (Magyarország)

Szerző: 2020. július 27.No Comments

„ Néhány hét alatt bárki hozzájuthat a bőr alá ültethető szenzorhoz, amely ontja magából az adatokat – inzulinpumpára vagy okostelefonra.

Január 1-jétől a közgyógyellátás részeként jelentős kedvezményekkel juthatnak hozzá az egyes típusú cukorbetegek a szöveti cukormérésre szolgáló szenzorhoz, a gyerekek ingyen; nagy is az érdeklődés az életminőséget és az anyagcsere-folyamatokat javító eszköz iránt – mondta az InfoRádiónak Luczay Andrea, a Semmelweis Egyetem 1-es Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezető főorvosa.

“A folyamatos cukormonitorozás lényege, hogy egy szövet közötti térben, egy bőr alá ültetett kanül segítségével ötpercente méri a beteg szöveti cukorszintjét.

285 mérést végez az eszköz naponta, és az ebből kialakuló értéket az inzulinpumpa kijelzőjére vagy okostelefonra közvetíti” – írta le az orvos. Tehát a beteg ötpercenként értesülhet az állapotáról.

A hagyományos módszer az ujjbegyszúrás, de még a nagyon agilis betegek sem mérnek 12-15-nél többet, ezt a számot kell összevetni a 285-tel, vagyis ennyit javít az új eszköz.

Használatát mindenképpen tanulni kell, már csak azért is, mert ez szöveti és nem vércukrot mér, a kettő pedig nem mindig egyezik. A technikai részt mindenki gyorsan elsajátítja – mostanában jellemzően online módon, de van lehetőség a személyes tanulásra is a Semmelweis Egyetemen. A szenzort a gondozóorvosnál kell igényelni, és egy hónapos próbaideje van, háromhavonta kell új szenzort feliratni. Az igény bejelentését követően jellemzően négy héten belül rendelkezésre áll a szenzor. ”

Forrás:
Vége az ujjbegyszurkálásnak, megváltás köszönt be a cukorbetegek mindennapjaiban; Sánta Andrá; Infostart / InfoRádió; 2020. július 25.