Skip to main content
Európai Uniógazdaságinformatikatechnikatudomány

Az Unió helyzete: A Bizottság új, ambiciózus feladatra vállalkozik a szuper-számítástechnika terén

Szerző: 2020. szeptember 21.No Comments

„A Bizottság további lépéseket tesz a digitális évtized menetrendjében Európa digitális szuverenitásának megerősítése érdekében, amint azt Ursula von der Leyen elnök az Unió helyzetéről szóló szerdai beszédében bejelentette.

A Bizottság a mai napon az európai nagy teljesítményű számítástechnika közös vállalkozásról szóló új rendeletre tett javaslatot annak érdekében, hogy fenntartsa és előmozdítsa Európa vezető szerepét a szuper-számítástechnika és a kvantuminformatika területén. A rendeletjavaslat támogatja az új szuperszámítógépes technológiákkal, rendszerekkel és termékekkel kapcsolatos kutatási és innovációs tevékenységeket, előmozdítja az infrastruktúra használatához szükséges készségeket, és Európában világszínvonalú ökoszisztémát kíván megalapozni. A javaslat 8 milliárd EUR összegű beruházást tenne lehetővé a szuperszámítógépek következő generációjába, ami a jelenleginél lényegesen nagyobb költségvetést jelent.

Az új generációs nagy teljesítményű számítástechnika terén elért európai sikerekre építve a szuper-számítástechnika kulcsszerepet fog játszani az európai helyreállításban. A stratégiai beruházási prioritásként megjelölt szuper-számítástechnika a teljes digitális stratégia alapját fogja képezni a nagy adathalmazok elemzésétől a mesterséges intelligencián és a felhőalapú technológiákon át a kiberbiztonságig. Ezenkívül a szintén ma elfogadott ajánlásban a Bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy fokozzák az ultragyors hálózati összekapcsoltságot, és dolgozzanak ki közös megközelítést az 5G kiépítésére vonatkozóan.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „A nagy teljesítményű számítástechnika Európa számára alapvető fontosságú digitális kapacitás. Mint azt a koronavírus-járvány elleni küzdelem során is tapasztaltuk, a szuperszámítógépek már jelenleg is segítenek a terápiák kutatásában, a fertőzés terjedésének felismerésében és előrejelzésében, illetve a visszaszorítási intézkedésekkel kapcsolatos döntéshozatal támogatásában. Az adattudomány – a mesterséges intelligenciával és a szuperszámítógépekkel együtt – szintén fontos szerepet játszik az ökoszisztémák mintáinak feltárásában, az éghajlatváltozás enyhítésében, valamint a katasztrófák elkerülését és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet célzó megoldások kidolgozásában. Mai javaslatunk a szuperszámítógépes infrastruktúrába történő beruházások növelését irányozza elő, hogy jobban ki tudjuk aknázni az életminőség javításában, az ipari versenyképesség fokozásában és a tudomány fejlesztésében rejlő hatalmas lehetőségeket.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos hozzátette: „Az adattudomány és a konnektivitás mellett a szuper-számítástechnikának is kiemelt szerepe van az ipari, technológiai és tudományos kérdésekre egyaránt kiterjedő digitális szuverenitásunk biztosításában. Európában megvan a mind a szükséges szaktudás, mind a politikai akarat ahhoz, hogy vezető szerepet töltsünk be a nemzetközi technológiai versenyben. Célunk, hogy az exaszintű számítógépek segítségével gyorsan elérjük a következő számítástechnikai szintet, de mindenekelőtt már most integráljuk a kvantumgyorsítókat, hogy hibrid gépeket fejlesszünk ki, és Európa időben e forradalmi technológia élvonalába pozicionálja magát.”

A javasolt rendelet az EuroHPC közös vállalkozást 2018 októberében létrehozó korábbi tanácsi rendelet helyébe lépne. Célja lehetővé tenni Európa számára, hogy élen járjon a következő szuperszámítógépes határ felé vezető technológiai versenyben és

  • exaszintű, azaz másodpercenként több mint egy trillió (1018) művelet elvégzésre képes szuperszámítógépeket,
  • valamint olyan kvantumszámítógépeket és hibrid számítógépeket fejlesszen, amelyek a kvantum- és a klasszikus számítástechnika elemeit egyesítik, és amelyek olyan műveleteket végeznek el, amelyekre jelenleg egyetlen szuperszámítógép sem képes.

Az EuroHPC közös vállalkozás a meglévő európai szuperszámítógépes és kvantuminformatikai erőforrásokat Európa-szerte valamennyi felhasználó számára hozzáférhetővé fogja tenni, beleértve a közszférát és az ipari felhasználókat, különösen pedig a kis- és középvállalkozásokat (kkv-k), függetlenül attól, hogy hol találhatók. Az új költségvetésről – amelyet a Horizont Európa, a Digitális Európa és az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz fog támogatni – jelenleg folynak a tárgyalások.

Működésben a szuper-számítástechnika

A tervezett szuperszámítógépes infrastruktúrát több mint 800 európai tudományos, ipari és közszférabeli alkalmazásban lehetne használni.

Az egészségügyi ágazatban – többek között a koronavírus-járvány elleni küzdelemben – a szuperszámítógépek már jelenleg is segítenek a terápiák kutatásában, a fertőzés terjedésének modellezésében és előrejelzésében, valamint a visszaszorítási intézkedésekkel kapcsolatos döntéshozatal támogatásában. Júniusban az Exscalate4CoV uniós finanszírozású konzorcium bejelentette, hogy a csontritkulás kezelésére használt, már regisztrált, raloxifen hatóanyagú gyógyszerek hatékony kezelést jelenthetnek az enyhe tünetekkel járó Covid19-fertőzés esetén. Ez a gyógyszer jelenleg készen áll a klinikai vizsgálatokra, és a projekt keretében más ígéretes molekulák vizsgálata is zajlik. A szuperszámítógépek segítik az európai tudósokat abban is, hogy alaposabb ismereteket szerezzenek az emberi metabolizmus és az immunrendszer működéséről, és jelentős fejlődést eredményeznek a genomika, valamint az új gyógyszerek fejlesztése és tesztelése terén, illetve a súlyos betegségek, köztük a rák és a vírusfertőzések elleni küzdelmet is segítik.

Emellett ez a szuperszámítógépes infrastruktúra hozzá fog járulni az uniós „Irány a Föld” kezdeményezés megvalósításához, jelentősen javítva az időjárás-előrejelzést, a város- és vidékfejlesztést, a hulladék- és vízgazdálkodást, valamint az oceanográfiai, tengeri és sarki környezeti modellezést. Ez az európai zöld megállapodás céljaival összhangban támogatja a zöld gazdaságra való átállást, segítséget nyújt a felkészülésben a jelentős környezetkárosodásra és katasztrófákra, valamint azok kezelésében.

A következő lépések

Az Európai Unió Tanácsa javaslatot terjeszt elő az európai nagy teljesítményű számítástechnika közös vállalkozásról (EuroHPC közös vállalkozás) szóló új rendelet elfogadására. A közös vállalkozás tevékenységeinek 2021-től történő folytatására irányuló előkészületek már folyamatban vannak: például 20 projektet választottak ki innovatív nagy teljesítményű számítástechnikai alkalmazások és szolgáltatások fejlesztésére.

Háttér-információk

Az EuroHPC közös vállalkozás 2018-ban jött létre azzal a céllal, hogy az uniós források, valamint a részt vevő országok (mostanáig 32) és a magánpartnerek erőforrásainak egyesítésével elősegítse, hogy az EU világelsővé váljon a szuper-számítástechnika terén.

Az EuroHPC közös vállalkozás 2018-as létrehozása óta jelentősen növelni tudta a nagy teljesítményű számítástechnikába irányuló európai szintű beruházásokat annak érdekében, hogy Európa globális vezető szerepet töltsön be ezen a területen. Csak a 2019–2020-as időszakban a közös vállalkozás közberuházásai elérik az 1,1 milliárd eurót, ami európai szinten csaknem évi 250 millió euró nettó növekedést jelent a 2018 előtti helyzethez képest.

Ezzel a finanszírozással az EuroHPC közös vállalkozás 2021 elejére három exa előtti teljesítményszintű (másodpercenként legalább 1017 számítás elvégzésére képes) rendszert fog telepíteni, amelyek a világ első öt szuperszámítógépe közé tartoznak, valamint öt petaszintű (másodpercenként legalább 1015 számítás elvégzésére képes) rendszert, amelyek az első 50 közé tartoznak. Ezek az új gépek nyolcszorosára növelik az európai szinten rendelkezésre álló szuperszámítógépes teljesítményt. Lehetővé teszik a nagy teljesítményű számítástechnika használatát az EU-ban mind az állami, mind a magánfelhasználók, és különösen azon kkv-k számára, amelyek nem rendelkeznek saját forrásokkal ahhoz, hogy profitáljanak ezekből az új technológiákból.

Az EuroHPC közös vállalkozás támogatja továbbá 33 nemzeti kompetenciaközpont létrehozását, amelyek helyi szinten dolgoznak azon, hogy megkönnyítsék az európai szuperszámítógépes szolgáltatásokhoz való hozzáférést a különböző ipari ágazatokban, testre szabott megoldásokat kínáljanak a felhasználók széles köre, köztük a kkv-k számára, és végső soron megerősítsék az e technológiákkal kapcsolatos európai ismereteket és szakértelmet.

További információk:

Kérdések és válaszok

Tájékoztató az európai nagy teljesítményű számítástechnika közös vállalkozásról

Rendeletjavaslat

Az EuroHPC közös vállalkozás weboldala

Beszéd az Unió helyzetéről

Sajtóközlemény az Unió helyzetéről szóló 2020. évi értékelésben bejelentett fő kezdeményezésekről

Az Unió helyzetét értékelő 2020. évi beszéd weboldala

Forrás:
Az Unió helyzete: A Bizottság új, ambiciózus feladatra vállalkozik a szuper-számítástechnika terén; Euróapi Bizottság; 2020. szeptember 18.