Skip to main content
egészségügyinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikapolitikaszakirodalom

A koronavírus-járvány kezelése Tajvanon: Fejlesztő állam, digitális kormányzás és az állam és a társadalom közötti szinergiák

Szerző: 2020. szeptember 28.No Comments

„A cikk azt vizsgálja, hogy milyen okok húzódhatnak meg a koronavírus-járvány hatékony tajvani kezelése mögött. Megfogalmazódott több helyen az a vélemény, hogy ennek alapvető oka a korábbi járványok (SARS) megfékezése során szerzett tapasztalat lehet. A cikk szerint ez csak részben igaz. Három tényezőt azonosít a siket forrásaként:

* Védőmaszkok. Alapvetően az arcvédőmaszkok használatára támaszkodtak, és képesek voltak a maszkok gyártási kapacitását az igények szerint gyorsan növelni.
* Fejlett adatpolitika és adathasználat. Nagy adathalmazok és a kapcsolódó technológiák alkalmazása a betegségmegelőzési és -felderítési intézkedések hatékony végrehajtásának elősegítésére.
* Élénk, fejlett demokrácia. Erős kapcsolatok az állam és a társadalom között, az átláthatóság, a kommunikáció és az együttműködés érdekében.

Az első két tényező a fejlesztő állam sajátos tajvani modelljében gyökerezik. A demokrácia pedig biztosítja az élénk civil társadalom intézményi alapjait, valamint az állam és a civil társadalom közötti szinergiát, erősítve Tajvan válságirányításának legitimitását, fokozva a polgárok önkéntes megfelelését a járvány megkövetelte intézkedéseknek.”

Forrás:
Taiwan’s COVID‐19 Management: Developmental State, Digital Governance, and State‐Society Synergy; Wei‐Ting Yen; Asian Politics & Policy; 2020. szeptember 23. (a cikk szabadon elérhető)
Szerkesztői megjegyzés: Fontos adaléknak tekintjük a cikket. De hozzá kell tenni, hogy Tajvannál kevésbé demokratikus országok is jól teljesítettek a járvány elleni küzdelemben. Példának Vietnamot lehetne felhozni, és a kezdeti problémák leküzdése után Kínát is. Úgy tűnik, hogy a siker előfeltételei a következők: nagyon határozott és nagyon célirányos állami cselekvés, amely élvezi a társadalom bizalmát, és a társadalom józan fegyelme. A társadalmi bizalomnak a demokrácia nem előfeltétele, bár nyilván örvendetes, ha élő társadalmi gyakorlat.