gazdaságinformatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatörvények, határozatok

Online vizsga és regisztráció szükséges a drónok használatához – új szabályozás jelent meg

Szerző: 2021. február 7.No Comments

„Február 2-án megjelent a Magyar Közlönyben a drónok használatára vonatkozó rendelet. Nem csak a hobbidrónosok számára, hanem a mezőgazdaságban dolgozók számára is fontos változások léptek életbe: sikeres online vizsga és regisztráció nélkül nem lehet használni ezeket az eszközöket!

A drónozással összefüggő alapfogalmakat és alapszabályokat a légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény tartalmazza. Ezt a törvényt tavaly év végén módosították: belekerültek a drónhasználatra vonatkozó szabályok is.

Miért kell szabályozni a drónok használatát?
A magyar és az uniós szabályok célja a biztonságos drónhasználat elősegítése azzal, hogy repülési szabályokat, oktatási követelményeket, regisztrációs kötelezettséget, illetve egyéb szabályokat határoznak meg, amelyeket gyakorlatilag minden drónhasználónak ismernie kell, és maradéktalanul be is kell tartani – olvasható a legter.hu oldalon.

Pontosan mi számít drónnak?

Drón a hivatalos elnevezés szerint pilóta nélküli légijármű: a vonatkozó EU rendelet meghatározása szerint bármely olyan légijármű, amely a fedélzetén tartózkodó pilóta nélkül üzemel vagy amelyet ilyen üzemmódra terveztek, és amely önálló vagy távirányítással történő üzemelésre képes.

Ennek megfelelően drónnak minősülnek a leggyakrabban alkalmazott multirotoros és merevszárnyú távvezérlésű eszközök, a helyből felszálló drónok (VTOL), de ide sorolhatók a modellrepülőgépek, az RC helikopterek, valamint a nagyon kis méretű, kamera nélküli játékok is, amelyeket bármely játéküzletben vagy szupermarketben lehet megvásárolni.

Drónhasználati szabályok

Hogy kire milyen szabály érvényes, a használt eszköz típusa határozza meg.
Nyílt kategória

 • A drón legfeljebb 120 méterre távolodhat el a földfelszín legközelebbi pontjától.
 • A távpilótának segédeszköz, például távcső nélkül folyamatosan látnia kell a drónt.
 • A drónt semmilyen körülmények között nem szabad embertömeg fölé reptetni és lehetőség szerint a külső személyeket sem lehet megközelíteni, továbbá kerülni kell azokat a helyszíneket, ahol a drónozás tilos.

Speciális kategória

 • A 25 kg-nál nagyobb tömegű drónok tartoznak ebbe a kategóriába.
 • Használata elsősorban több kilométer hosszú vezeték-ellenőrzés, autópálya vagy más vonalas létesítmény felmérése során történik, amikor nem látjuk a drónt a teljes művelet alatt.
 • Ebben a kategóriában művelettípustól függően bejelentés vagy engedély beszerzése szükséges.

A bejelentést az Innovációs és Technológiai Minisztérium felé kell megtenni, illetve az engedélyt is ettől a szervezettől kell kérni. A speciális kategóriában való működtetés feltétele minden esetben, hogy az üzembentartó egy kockázatelemzést végezzen, ennek elkészítéséhez javasolt egy szakértő bevonása.

Engedélyköteles kategória

 • Embertömeg fölé reptetett drónokról van szó, például egy fesztivál esetén
 • Ebbe a kategóriába tartozik, ha a drón segítségével áru vagy személyszállítás valósul meg, esetleg vegyi anyag kiszórása történik. A mezőgazdaságban alkalmazható drónokat is ide lehet sorolni valószínűleg.
 • A drónt hatósági tanúsítás alá kell vetni.

Az ilyen tevékenység végzéséhez sokkal mélyebb elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása szükséges, továbbá a műveletet végző szervezetnek egyedi eljárásokat kell kidolgoznia a drón biztonságos működtetéséhez.

Drónok regisztrációja
Minden olyan drónt, amely nem minősül játéknak, regisztrálni kell, azaz, ha az alábbi feltételek közül bármelyik teljesül:

 • meghaladja a 120 grammot vagy
 • rendelkezik adatrögzítővel vagy
 • a távpilótától messzebbre repül, mint 100 méter.

A regisztrációt várhatóan a Közlekedéstudományi Intézet hivatalos oldalán lehet majd megtenni.

Online vizsga minden drónhasználónak kötelező!
Az Uniós szabályozás szerint alapkövetelmény egy 40 db feleletválasztós kérdésből álló vizsgán való megfelelés, melynek témakörei: repülésbiztonság, légtérkorlátozások, légiközlekedés szabályozása, emberi teljesítőképesség határai, operatív eljárások, általános UAS ismeretek, magánélet tiszteletben tartása és az adatvédelem biztosítása, védelem.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a a drónpilóta képzéshez és vizsgáztatáshoz az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) engedélye kell. A korábban elvégzett képzések nem váltják ki az új tanfolyam elvégzését és a vizsgázást!

Forrás:
Mostantól sikeres online vizsga nélkül senki sem drónozhat!; Agroinform.hu; 2021. február 3.
Drón törvény 2021 – érthetően szakértőktől; Légtér.hu; 2021. február 5.
38/2021. (II. 2.) Korm. rendelet a pilóta nélküli állami légijárművek repüléséről; Nemzeti Jogszabálytár
Magyar Közlöny; 2021. évi 16. szám; 2021. február 2.; 383-415. o. (PDF)
39/2021. (II. 2.) Korm. rendelet egyes légiközlekedési tárgyú kormányrendeletek módosításáról; Nemzeti Jogszabálytár
Magyar Közlöny; 2021. évi 16. szám; 2021. február 2.; 415-425. o. (PDF)
1023/2021. (II. 2.) Korm. határozat a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zártkörűen Működő Részvénytársaságnak a pilóta nélküli légijárművek használatát támogató honlap és mobilalkalmazás fejlesztéséhez nyújtott támogatásról; Nemzeti Jogszabálytár
Magyar Közlöny; 2021. évi 16. szám; 2021. február 2.; 480. o. (PDF)
Az innovációért és technológiáért felelős miniszter 6/2021. (II. 5.) ITM rendelete a távoli pilóták képzését és vizsgáztatását végző szervezetek kijelöléséről, a távoli pilóták képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól, valamint a vizsgán való részvétel díjáról; Magyar Közlöny; 2021. évi 18. szám; 2021. február 5.; 515-518. o. (PDF)
Az innovációért és technológiáért felelős miniszter 7/2021. (II. 5.) ITM rendelete a légiközlekedéssel összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról; Magyar Közlöny; 2021. évi 18. szám; 2021. február 5.; 519-522. o. (PDF)
Lásd még: 1995. évi XCVII. törvény; Nemzeti Jogszabálytár