Skip to main content
Európai Unióhírközlésközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyartávközlés

Magyarország már átültette az új uniós távközlési szabályokat, de 24 másik tagállam ellen kötelezettségszegési eljárás indult

Szerző: 2021. február 8.No Comments

„A Bizottság a mai napon kötelezettségszegési eljárást indított 24 tagállam ellen, mivel azok elmulasztották átültetni nemzeti jogrendjükbe az új uniós távközlési szabályokat. Az új szabályozás, vagyis az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex célja, hogy korszerűsítse az elektronikus hírközlés európai szabályozási keretét és javítsa a fogyasztók választási és jogérvényesítési lehetőségeit például azáltal, hogy egyértelműbb szerződéseket, minőségi szolgáltatásokat és versenypiaci körülményeket biztosít. A Kódex a kommunikációs szolgáltatások magasabb színvonalát is garantálja, például a hatékonyabb és akadálymentes segélyhívási célú kommunikációt. Emellett az üzemeltetők számára előnyös, a nagyon nagy kapacitású hálózatokba történő beruházásokat ösztönző és nagyobb szabályozási kiszámíthatóságot biztosító szabályokat is tartalmaz, ami elősegítheti az innovatívabb digitális szolgáltatások és infrastruktúrák kialakítását.

A Kódex nemzeti jogba való átültetésének határideje 2020. december 21. volt. Ez idáig csak Görögország, Magyarország és Finnország értesítette a Bizottságot arról, hogy elfogadta az irányelv átültetéséhez szükséges valamennyi intézkedést, vagyis teljeskörűen átültette a jogszabályt.

A Bizottság ezért felszólító levelet küldött Ausztriának, Belgiumnak, Bulgáriának, Ciprusnak, Csehországnak, Dániának, Észtországnak, Franciaországnak, Hollandiának, Horvátországnak, Írországnak, Lengyelországnak, Lettországnak, Litvániának, Luxemburgnak, Máltának, Németországnak, Olaszországnak, Portugáliának, Romániának, Spanyolországnak, Svédországnak, Szlovákiának és Szlovéniának, melyben felkérte e tagállamokat a megfelelő intézkedések elfogadására és bejelentésére. Az érintett tagállamoknak két hónap áll a rendelkezésükre, hogy választ adjanak…”

Forrás:
A Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít 24 tagállam ellen az új uniós távközlési szabályok átültetésének elmulasztása miatt; Európai Bizottság; 2021. február 4.
Lásd még: Alapjaiban újult meg a hírközlési szabályozás az előfizetői szerződésektől a számhordozásig; eGov Hírlevél; 2021. január 10.