Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődés

Webarchiválással bővül az OSZK tevékenységi köre

Szerző: 2021. február 14.No Comments

„2021. január 1-vel új feladatot kapott az Országos Széchényi Könyvtár, a 2020 decemberében megjelent kormányrendelet alapján, amely részletesen definiálja a nemzeti könyvtár teendőit az interneten szolgáltatott és nyilvánosságra hozott webtartalom megőrzésével kapcsolatban. A rendelet egy több éves előkészítő munka eredménye. Megalkotói figyelembe vették az OSZK-ban 2017-ben elindult kísérleti webarchiváló projekt során szerzett tapasztalatokat is. Ezzel Magyarország azon kevés ország egyike lett, ahol önálló jogszabály vonatkozik erre a tevékenységre és nem egyszerűen a kötelespéldány-törvényt terjesztették ki az online publikált tartalmakra.

A 626/2020. számú kormányrendelet egyik előzménye a kulturális törvény több pontját módosító, 2020. május 19-én megszavazott javaslatcsomag. Ennek részeként bekerült a nemzeti könyvtár tevékenységi körébe „a webarchiválás feladatának ellátása a digitális kulturális örökség megőrzése érdekében”. (Az OSZK Gyűjtőköri Szabályzatában már 2015-ben megjelent a webaratással való gyarapítás fogalma.) Nem egészen két hónappal később a 1358/2020. számú kormányhatározat költségvetést is rendelt ehhez a 2021-es évre, valamint az azt követő időszakra, az OSZK-ban pedig létrejött az önálló Webarchiválási Osztály.

A kormányrendelet azon túl, hogy szabályozza az archiválandó webhelyek körét és nyilvántartását, az aratások típusait és gyakoriságát, valamint az archivált tartalom hozzáférhetővé tételét, a tartalomszolgáltatók számára is előírja az együttműködési kötelezettséget. Az OSZK-nak továbbra is szerződéseket kell kötnie az archivált webhelyek tulajdonosaival ahhoz, hogy a webhelyek a nyilvánosan elérhető gyűjteménybe is bekerüljenek. Kivételt képez „a kormányzati és önkormányzati tartalomszolgáltató és az állami vagy önkormányzati fenntartású intézmény tartalomszolgáltató archivált webtartalma, valamint a költségvetési támogatás igénybevételével létrehozott archivált webtartalom”, mert ezeknél nem szükséges az egyedi engedélyeztetés a nyilvános szolgáltatáshoz.

A webarchiválással kapcsolatos jogszabályok teljes szövege elérhető az OSZK Webarchívum honlapjáról.”

Forrás:
Webarchiválással bővül az OSZK tevékenységi köre; Országos Széchényi Könyvtár (OSZK); 2021. január 20.