közigazgatás: magyarművelődés

Szakirányú továbbképzésként folytatódik a diplomáciai vezetőképzés

Szerző: 2021. február 22.No Comments

„Tavaly szeptemberben indult el a Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomataképző Programja és Diplomáciai Vezetőképző Programja a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakmai együttműködésében. A Diplomáciai Vezetőképző Program keretében megvalósuló képzési program szakirányú továbbképzési szakként folytatódik 2021 elejétől.

A Diplomáciai Vezetőképző Program képzése a Szenátus erre vonatkozó döntése, majd az Oktatási Hivatal határozata alapján 2021 februárjától diplomáciai vezetőképzés szakirányú továbbképzési szakként folytatódik, melynek célja a közszolgálati és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szakemberek számára olyan diplomáciai karrierképzést kínálni, amely hazánkban és a régióban is egyedülálló, komplex megközelítésre és módszertanra épülő fejlődési lehetőséget jelent. Olyan képzési struktúra alakul ki, amely ötvözi a szakmai alapú diplomáciai tréning, a készségorientált továbbképzés és az üzleti fókuszú felsőoktatási programok látásmódjait. A képzésekre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán kerül sor, a szakfelelősi feladatokat Zachar Péter Krisztián egyetemi docens, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar nemzetközi dékánhelyettese látja el. A képzés egyszerre kíván elméleti és gyakorlati tudást, valamint ismereteket átadni úgy, hogy biztosítani tudja a hallgatóknak azokat a naprakész információkat, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy valaki a jövőben a diplomáciában, illetve nemzetközi kapcsolatok terén dolgozzon. Ide tartozik a nemzetpolitika, geopolitika, diplomáciai alapismeretek, a külgazdaság és a biztonságpolitika.

Az elméleti és gyakorlati megalapozáson túl a képzés célja a hallgatók kompetenciafejlesztése is, mely lehetővé teszi nem csupán a jövőbeli munkájuk során alkalmazott írásbeli és szóbeli kommunikáció (beszédtechnika) magasabb szintű használatát, de azt is, hogy vezetőként megfelelően helytálljanak. A képzés során a hallgatók általános vezetői kompetenciáinak fejlesztése is megtörténik annak érdekében, hogy ezeket a mindennapi munkájukban készségszinten legyenek képesek alkalmazni. Ennek biztosításához számos nemzetközi, tudományos körökben is meghatározó előadó és tréner kapcsolódik be a program új félévébe.

A képzést elvégzők vezető diplomáciai szaktanácsadó szakképzettséget tanúsító oklevelet vehetnek át 2021 nyarán, a sikeres záróvizsgát követően.”

Forrás:
Szakirányú továbbképzésként folytatódik a diplomáciai vezetőképzés ; Nemzeti Közszolgálati Egyetem; 2021. február 18.