Skip to main content
Európai Unióhírközlésinformáció rövideninformatikaközigazgatási informatikapolitikatávközléstechnikatudomány

Kiberbiztonság – az Európai Unió fejleményei, 2021.március 8.

Szerző: 2021. március 8.No Comments

Vasúti kiberbiztonság – virtuális konferencia

Az ENISA, az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége és az ERA, az EU Vasúti Ügynöksége összefogásában virtuális konferencia lesz a2021. március 16-17-én. A konferencia célja a párbeszéd elősegítése a vasúti szervezetek, döntéshozók, az ipar, a kutatók, valamint a szabványosító és tanúsító szervezetek között.
A konferencia négy részre tagolódik:
* Szakpolitikai fejlemények
* Szabványok és tanúsítás a vasúti szektor számára
* K+F eredmények
* Az információk megosztása és együttműködés egy kiberbizonsági szempontból megbízhatóbb vasút kialakítása érdekében az Európai Unióban.
ENISA-ERA Conference: Cybersecurity in Railways; Európai Bizottság

Közzétették az 5G projekteket meghatározó specifikációk biztonsági elemek áttekintését

Az ENISA közzétette összefoglalóját a Third Generation Partnership Project (3GPP), amely testület a a mobil távközlési (5G) hálózatok ötödik generációjának műszaki specifikációinal legfontosabb forrása, által kidolgozott legfontosabb biztonsági elemekről. A kiadvány célja, hogy a kiberbiztonsági politika kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős nemzeti szabályozó hatóságokat segítse a problémák jobb megértésében.
Cybersecurity for 5G: ENISA Releases Report on Security Controls in 3GPP; Európai Bizottság

Kiberbiztonság: frissítették az uniós finanszírozású K+F projektek adatbázisát

European Project Radar neve annak az adatbázisnak, webhelynek, ami az Európai Unió által finanszírozott kiberbiztonsági és adatvédelmi (privacy) K+F projektek adatait teszi elérhetővé strukturált formában.
Upgrades to the European Project Radar – Get up to date information on cybersecurity R&D landscape coming directly from EC projects; Cyberwatching

Virtuális konferencia – Cybersec Forum 2021 (2021. március 18.)

A konferencia témája a stratégiai értelemben vett kiberbiztonság (a nemzetközi kapcsolatok részeként), ennek megfelelően számos uniós (és amerikai) vezető politikus és szakértő található az előadók között. Szervezi brüsszeli CYBERSEC és a lengyel Kościuszko Institute.
Brussels – Cybersec Forum 2021

Összeállította és szemlézte: dr. Nyáry Gábor