Európai Unióinformatikaközigazgatási informatika

Európai Unió – tagállami megállapodás a digitális zöldigazolvány műszaki előírásairól

Szerző: 2021. április 25.No Comments

„Egy hónappal a digitális zöldigazolványra irányuló bizottsági javaslat után a tagállamok képviselői az e-egészségügyi hálózatban megállapodtak a rendszer megvalósításának főbb műszaki előírásait ismertető iránymutatásokról. Ez döntő lépés a szükséges infrastruktúra uniós szintű létrehozása szempontjából. Ezzel párhuzamosan a tagállamokat arra ösztönzik, hogy vezessék be a nemzeti szinten szükséges műszaki megoldásokat. A folyamatban lévő jogalkotási folyamattal párhuzamosan rendkívül fontos, hogy a technikai végrehajtással kapcsolatos munka is haladjon, hogy 2021 júniusáig Unió-szerte be lehessen vezetni a digitális zöldigazolványokat.

Az elfogadott műszaki előírások kiterjednek az adatszerkezetre és a kódolási mechanizmusokra, ideértve a QR-kódot is, ezáltal biztosítva, hogy minden tanúsítvány – akár digitális, akár papíralapú – EU-szerte olvasható és ellenőrizhető legyen.

Az iránymutatások az uniós átjáróra is kiterjednek. Ez a Bizottság által létrehozott rendszer lehetővé teszi az elektronikus aláírási kulcsok megosztását annak érdekében, hogy a digitális zöldigazolványok hitelessége Unió-szerte ellenőrizhető legyen. Az igazolványok birtokosainak személyes adatai nem jutnak át az átjárón, mivel ez nem szükséges az ellenőrzéshez.

Végezetül az iránymutatások ismertetik a digitális zöldigazolványokat kibocsátó szoftverre vonatkozó referenciaalkalmazásokat, az igazolványok ellenőrzésére szolgáló referenciaalkalmazást, valamint egy olyan pénztárca-alkalmazás mintáját, amelyben a polgárok az igazolványt tárolhatják. Jóllehet e rendszereket a tagállamoknak kell nemzeti szinten létrehozniuk, a referenciaalkalmazásokra építve a bevezetés gyorsabban megvalósulhat. A referenciaalkalmazások nyílt forráskódúak lesznek, és május közepére válnak elérhetővé.

Háttér-információk
A Bizottság március 17-én jogalkotási javaslatot fogadott el a digitális zöldigazolvány közös keretének létrehozásáról.

A Tanács április 14-én elfogadta azon megbízatását, hogy kezdjen tárgyalni a javaslatról az Európai Parlamenttel. Az Európai Parlament várhatóan hamarosan szavaz, a sürgősségi eljárás elfogadásáról szóló határozatát követően. Amint a Parlament elfogadja megbízatását, megkezdődhetnek a tárgyalások az intézmények között.

A digitális zöldigazolványok júniusban történő bevezetéséhez a műszaki végrehajtásnak a jogalkotási folyamattal párhuzamosan kell haladnia. Az e-egészségügyért felelős nemzeti hatóságokat összekötő önkéntes hálózat, az e-egészségügyi hálózat keretében elfogadott műszaki előírásokra vonatkozó iránymutatások a Bizottság és a tagállamok szoros együttműködésére épülnek. Az első iránymutatásokat januárban fogadták el, majd március 12-én aktualizálták, 2021. március 12-én pedig megállapodás született a bizalmi keretrendszerről.

Műszaki szempontból a következő lépés most a nemzeti infrastruktúra létrehozása, a digitális zöldigazolványok kibocsátására, ellenőrzésére és tárolására szolgáló nemzeti megoldások bevezetése, valamint az uniós átjáró létrehozása. A májusi kísérleti szakaszt követően az uniós átjáró júniusra várhatóan készen áll majd a tagállamok kapcsolódására. A tagállamok jelentős száma jelezte, hogy részt kíván venni a kísérleti projektben. A Bizottság technikai és pénzügyi segítségnyújtást is biztosít a tagállamoknak az átjáróhoz való csatlakozáshoz.

A koronavírus leküzdését célzó intézkedésekkel, valamint a tagállamok által alkalmazott utazási korlátozásokkal kapcsolatos legújabb információk megtalálhatók a Re-open EU platformon.

További információk
Digitális zöldigazolvány – Műszaki előírások

Digitális zöldigazolvány – sajtóközlemény

Digitális zöldigazolvány – Kérdések és válaszok

Digitális zöldigazolvány – tájékoztató

Digitális zöldigazolvány – videoklip

Az Unión belüli szabad mozgás megkönnyítését célzó digitális zöldigazolványról szóló rendeletre irányuló javaslat

A tagállamok területén jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok digitális zöldigazolványairól szóló rendeletre irányuló javaslat

Koronavírus: közös út Európa biztonságos újranyitásához

Az Európai Bizottság hivatalos oldala a koronavírus-járvány elleni válaszintézkedésekről

Re-open EU

Forrás:
Újabb kulcsfontosságú lépés a digitális zöldigazolvány felé: a tagállamok megállapodnak a műszaki előírásokról; Európai Bizottság; 2021. április 22.