Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatikapolitika

A héten olvastuk: kiberbiztonság – 2021. április 26.

Szerző: 2021. április 26.No Comments

A kiberbiztonsági kötelékek: az USA szorosabbra fonja együttműködését Izraellel

A nyugati világ talán legtartósabb, és minden bizonnyal egyik legerősebb stratégiai (és taktikai) szövetsége évtizedek óta az Egyesült Államokat Izraelhez fűző szoros kapocs. A biztonságpolitika minden területén erős együttműködés a hadügyi- haditechnikai területtől a hírszerzésen és terrorelhárításon át a kiberbiztonságig lényegében minden fontos témában egyfajta „természetes partnerré” tette a két államot. Különösen emlékezetes ez a szoros kooperáció a kibervilág hadviselésének a területén. Szakértők már jó ideje gyanítják, magas rangú volt hírszerzési tisztviselők pedig szép csendben ugyan, de nyíltan állítják, hogy a világtörténelem első „kinetikus”, tehát valóságos fizikai károkozással járó kibertámadása mögött az izraeli kiberhadviselési szervezet (az Izraeli Hadsereg 8200. sz alakulata) állt, vélhetően szoros együttműködésben amerikai „testvérszervezetével”, az NSA-val. A 2010-ben felfedezett akció során az Irán atomprogramjában kulcsszerepet játszó urándúsító centrifugákat fertőzték meg egy féregvírussal, ami az érzékeny berendezések működésének felborításával tönkretette azokat, jelentősen visszavetve az iráni atomfegyver fejlesztési törekvéseket.
Az azóta is rendkívül szoros (és vélhetően hasonlóan aktív) amerikai-izraeli kiberhadviselési együttműködés további erősítésének céljával a napokban egy kétpárti (demokrata-republikánus) amerikai törvényhozói csoport (amelyben a Képviselőház és a Szenátus tagjai egyaránt helyet kaptak) törvényjavaslatot terjesztett be. A beszédes nevű USA és Izrael közötti Kiberbiztonsági Együttműködést Erősítő Törvény egy különleges pályázati rendszert kívánna felállítani az Amerikai Belbiztonsági Minisztérium szervezetén belül. A rendszer 5 év alatt, évente 6 millió dolláros büdzsét irányozna elő a kiberbiztonsággal kapcsolatos kutatási és fejlesztési tevékenységek támogatására. Cél ugyanakkor a kiberbiztonsági fejlesztések gyors piacosításának elősegítése is. A pályázati rendszerben magáncégek, felsőoktatási kutatóhelyek, civil szervezetek és kormányzati intézmények indulhatnak majd projekttervekkel. A rendszer mindkét ország, az USA és Izrael intézményei és szervezetei előtt egyaránt nyitott lesz.
A törvénytervezetet kidolgozó képviselők csoportja arra számít, hogy a közelmúltban felfedezett kiterjedt ellenséges kiberkémkedési hadművelet, az ún. SolarWind akció, amely az amerikai szövetségi intézmények (és a biztonsági ipar megannyi fontos ipari és kutatási szereplőjének) egész sorát érintette széles körben tette nyilvánvalóvá az amerikai számítástechnikai rendszerek sérülékenységét. Az egyébként is nagy múltú amerikai-izraeli kiberhadviselési együttműködés kiterjesztése logikus lépésnek tűnhet az amerikai rendszerek rezilienciájának számottevő megerősítésére.
First in MC: The Cybersecurity Ties That Bind; Martin Matishak; Politico; 2021. április 19.

PÁR MONDATBAN – TOVÁBBI HÍREK, OLVASMÁNYOK, ADATOK

A kínai állami vezetés a távközlési és online csalások elleni harc erősítése mellett

A napokban tartották Pekingben a Távközlési és Online Bűnözés Elleni Országos Munkakonferenciát. Az ülésen (amelyet a járványveszélyre való tekintettel továbbra is virtuálisan bonyolítottak) felszólalt Kína két legmagasabb rangú vezetője is: Hszi Csin-ping pártfőtitkár és államfő, valamint a miniszterelnök, Li Ko-csiang. Az ülésszak célja egyébként az volt, hogy a téma illetékesei részletesen beszámoljanak a „távközlési és online”, azaz a mi szóhasználatunkkal a kiberbűnözés legújabb formái elleni küzdelem lépéseiről és eredményeiről. A kezelendő problémák felölelik a pénzügyi és az Internet szektorokat, valamint a távközlési iparágakat. Az ülésszakon résztvevő magas rangú állami képviselők egyrészt az érintett ipari szektorokat képviselték, másrészt az igazságszolgáltatás (ügyészségi és bírói) szervezeteit. A szakmai beszámolót a téma kezelésére életre hívott különbizottság terjesztette elő.
Xi Jinping and Li Keqiang attend Conference on Combating and Managing Telecom and Online Fraud; Center for Advanced China Research; 2021. április 22.

Az ország vezető kiberbiztonsági szakértője lett a brit belbiztonsági szervezet vezetője

Az NCSC, a brit Országos Kiberbiztonsági Központ korábbi magas rangú tisztviselője, Chloe Squires az ország belügyi tárcájához került át. Az elismert szakember, aki az első brit kiberbiztonsági stratégia társzerzője is volt, az újonnan létrehozott Belbiztonsági Osztály igazgatójaként folytatja munkáját. A Belügyminisztérium kötelékében felálló új szervezet felel a szigetország terrorelhárítási tevékenységéért. A nagy fontosságú kormányzati szervezet vezetőjének speciális képzettsége és szakmai tapasztalata egyfajta jelzés lehet arra nézve, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben a kibertérrel kapcsolatos védelmi feladatokat amolyan fő csapásiránynak tekintik ma már a politikai és szakmai vezetők.
Cyber guru appointed UK’s first director of homeland security; Beckie Smith; Public Technology; 2021. április 12

Összeállította és szemlézte: dr. Nyáry Gábor