Európai UnióInternetpolitikaszakirodalomtársadalom

Európai Bizottság: „Demográfiai Atlasz” nevű interaktív online eszköz az Európai Unión belüli demográfiai változások követésére és előrejelzésére

Szerző: 2021. május 2.No Comments

„A Bizottság bemutatta az uniós országokra kiterjedő, „Demográfiai Atlasz” nevű interaktív online eszközét, melyet a Közös Kutatóközpont (JRC) fejlesztett ki, és amellyel megjeleníthetők, nyomon követhetők és előrejelezhetők az Európai Unión belüli demográfiai változások.

Az atlasz gyors és egyszerű hozzáférést biztosít az uniós, nemzeti, regionális és helyi szinten gyűjtött demográfiai adatok és ismeretek tárházához.

Az atlasz az Eurostat hivatalos statisztikáit és előrejelzéseit, illetve a JRC által rendelkezésre bocsátott, nagy térbeli felbontású új adatokat tartalmazza, valamint a demográfiai tendenciákat konkrét szakpolitikai területekhez kapcsoló tematikus történeteket mutat be.

Az eszköz segítségére lesz a kutatóknak a demográfiai változások értelmezésében és a demográfiai dinamikák előrejelzésében. A Demográfiai Atlasz egy dinamikus eszköz, amely a különböző szakpolitikák igényeinek megfelelően módosítható és kiterjeszthető, segítséget nyújt a társadalmi kohéziót előmozdító intézkedések kidolgozásához, és így az összes uniós polgár javát szolgálja. Az EU-n belüli demográfiai folyamatok jobb megértése révén a Bizottság a szakpolitikáit is hatékonyabbá teheti.

Dubravka Šuica, a demokráciáért és a demográfiáért felelős alelnök így nyilatkozott: „A Demográfiai Atlasz segítségünkre lesz abban, hogy jobban megértsük a demográfiai folyamatokat. Az atlasz egy innovatív eszköz, melynek segítségével az uniós szakpolitikákat jobban a polgárok igényeihez tudjuk igazítani, ezáltal biztosítva, hogy senki se érezze magát hátrahagyva. Időszerű, megbízható és összehasonlítható demográfiai adatokkal fogja támogatni kezdeményezéseinket.”

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos hozzátette: „A Demográfiai Atlasz kiváló eszköz. Tökéletes példa arra, hogyan használhatjuk fel a jó minőségű adatokat. Számos lehetőséget látok az eszköz hasznosítására: a tantermekben például az atlasz segítségével a fiatalok többet megtudhatnak a régiójukról és Európáról, és részt vehetnek Európa jövőjének kialakításában.”

A Demográfiai Atlasz nyilvánosan hozzáférhető, és számos szakpolitikai területhez – többek között az egészségügyhöz, a foglalkoztatáshoz, az oktatáshoz, a szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez, valamint a területi és kohéziós politikához – kapcsolódó tevékenységet támogathat.

Háttér-információk

A demográfiai változás egyike azon fő folyamatoknak, amelyek Európa jövőjét formálják. Európa népessége egyre öregszik, a munkaképes korú népesség pedig csökken. A főként munkavállalási és tanulási célú ifjúsági mobilitás egyszerre lehetőségeket és kihívásokat is jelent az európai városok és vidéki területek számára.

A JRC egy közelmúltban készített jelentése szerint 2015 és 2019 között 22,9 millió európai fiatal vált a munkaképes korú népesség részévé, míg ugyanebben az időszakban 26,6 millió munkavállaló érte el a nyugdíjkorhatárt: ez azt jelenti, hogy a munkaerőpiacról akár 3,8 millió munkavállaló is hiányozhat.

Bár a szakpolitikai intézkedések csak részben befolyásolhatják a demográfiai tendenciákat, elősegíthetik azt, hogy a demográfiai változások ne járjanak negatív következményekkel a gazdaságra, a termelékenységre, a társadalmi kohézióra vagy a demokratikus életre nézve.

2020 júniusában a Bizottság a demográfiai változások hatásairól szóló jelentés elkészítésével kezdte meg munkáját ezen a területen.

A ma bemutatott Demográfiai Atlasz azáltal támogatja a Bizottság erőfeszítéseit, hogy olyan objektív bizonyítékokat szolgáltat, melyek felhasználhatók három fontos politikai kezdeményezés – az idősödésről szóló zöld könyv, a vidéki térségekre vonatkozó hosszú távú jövőkép és az EU gyermekjogi stratégiája – előmozdításához.

Az eszköz későbbi kiadásai integrálni fogják a meghatározó demográfiai tényezőkre (például a születések számára, a halálozásra és a migrációs mérlegre) vonatkozó információkat, valamint az Eurostat EU-n kívüli területekre vonatkozó, legfrissebb előrejelzéseit azzal a céllal, hogy 2022-ben az eszköz már globális adatokat szolgáltathasson.

Ossza meg nézeteit és ötleteit az EU-n belüli demográfiai folyamatokkal kapcsolatban az Európa jövőjéről szóló konferencia keretében.

További információk

Demográfiai Atlasz

A demográfiai változások hatása Európában

Migrációs és Demográfiai Tudásközpont

A Bizottság 2020. júniusi jelentése a demográfiai változások hatásairól

Forrás:
A Bizottság interaktív eszközt hozott létre az EU-n belüli demográfiai változások nyomon követésére és előrejelzésére; Európai Bizottság; 2021. április 29.