egészségügyközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Kiberbiztonság: hogyan vigyázzunk az oltást követő igazolásra, illetve az oltási igazolványunkra?

Szerző: 2021. május 2.No Comments

„…Az NKE Kiberbiztonsági Kutatóintézet csapatának nevében szeretnénk minden koronavírus ellen beoltottnak, már regisztráltnak, vagy a jövőben oltást kapóknak a figyelmét felhívni, hogy az oltást követő igazolásról, illetve az oltási igazolványukról képet lehetőleg ne osszanak meg közösségi média felületeiken!
Ezen igazolások és igazolványok több olyan szenzitív adatot is tartalmaznak, melyek védelme és megtartása minden polgár számára kiemelt fontosságú kell, hogy legyen!
Személyes, és főként egészségügyi adataink ilyen jellegű megosztása komoly adatvédelmi és kiberbiztonsági kockázatokkal járhat, ezek kezeléséről többek között külön jogszabályi elemek rendelkeznek, valamint adataink illetéktelen vagy rosszindulatú kézbe kerülése további fenyegetettségeket jelenthet!
A 2021. április 30-ai események kapcsán szomorúan tapasztaljuk többen ismerőseink körében a különböző közösségi médiás felületeinken, hogy rengetegen osztották meg az oltás tényét születési idő, TAJ-szám, elérhetőségek láthatóvá tételével. Tekintettel az elmúlt időszak szofisztikált adathalász kampányaira, ezeknek az adatoknak a megszerzése és rosszindulatú felhasználása igen komoly kockázatokat rejt!
Figyeljünk arra, hogy milyen adatokat osztunk meg magunkról, és erre figyelmeztessük rokonainkat, barátainkat, ismerőseinket is!”

Forrás:
NKE Kiberbiztonsági Kutatóintézet (NUPS CyberSec); Facebook; 2021. április 30.