Európai UnióinformatikaInternet

Egy órán belül el kell távolítani a terrorizmust népszerűsítő tartalmakat – határozott az Európai Parlament

Szerző: 2021. május 2.No Comments

„A Parlament jóváhagyta a jogszabályokat, amelyek az internetes cégeket a terrorizmust népszerűsítő tartalmak egy órán belüli eltávolítására kötelezik.

Parlament április 28-án támogatta a terrorizmust népszerűsítő online tartalmak terjesztésének kezelésére vonatkozó új uniós jogszabályokat.

A Parlament prioritásai

Az online radikalizálódás elleni küzdelem jegyében a Parlament azt szeretné, ha az internetes vállalatok a nemzeti hatóságoktól kapott utasítás kézhezvételétől számított egy órán belül eltávolítanák a terrorizmust népszerűsítő online tartalmakat. Létfontosságú e tartalmaknak közzétételüktől számított néhány órán belüli eltávolítása, tekintettel azok terjedésének sebességére. Azokat a cégeket, amelyek következetesen és rendszeresen nem tartják be az előírásokat, a globális forgalmuk 4%-áig terjedő szankciókkal lehetne sújtani.

A képviselők fokozni akarják a közbiztonságot, ugyanakkor a szólásszabadság és a sajtószabadság védelmére is törekszenek. A képviselők egyértelművé tették, hogy az oktatási, újságírói, művészeti, kutatási vagy tudatosságnövelő céllal terjesztett tartalom a terrorizmus megelőzésére vagy ellensúlyozására nem minősül terrorista tartalomnak. Ahogy az érzékeny politikai kérdésekkel kapcsolatos vitatott vagy ellentmondásos nézetek sem. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a tárhelyszolgáltatóknak felhasználóbarát panasztételi mechanizmusokat kell létrehozniuk, és biztosítaniuk kell, hogy a panaszokat azonnal és teljes átláthatóság mellett kezeljék.

A képviselők ezenfelül kitartanak amellett, hogy a felhasználók által feltöltött tartalmakat tároló internetes vállalatokat, például a Facebookot vagy a YouTube-ot nem szabad a terrorista tartalmak proaktív azonosítására kötelezni, mivel az e platformok állítása szerint óriási terhet róna rájuk. Az információk nyomon követésének, illetve a jogellenes tevékenységre utaló tények aktív felkutatásának az illetékes nemzeti hatóság feladatának kell lennie.

A Parlament úgy véli továbbá, hogy sem kötelező szűrők, sem automatizált eszközök használatát nem szabad előírni, mivel az pontatlanságokhoz és ártalmatlan tartalmak „terroristaként” való megjelöléséhez vezethet.

Hogyan működik a gyakorlatban?

Az uniós országoknak illetékes hatóságot kell kijelölniük, majd arról tájékoztatniuk az Európai Bizottságot, amely közzétenné valamennyi érintett szerv jegyzékét.

Amint a nemzeti hatóságok terrorista tartalmat észlelnek, az internetes platformok eltávolítási végzést kapnának, és egy órájuk lenne a tartalom törlésére vagy valamennyi uniós tagállamon belüli elérhetetlenné tételére.

A kisebb platformok támogatása érdekében a képviselők egyfajta előzetes értesítést javasolnak: azokkal a társaságokkal, amelyek még soha nem kaptak eltávolítási végzést, az illetékes hatóságnak 12 órával a tartalom eltávolítására vonatkozó első végzés kibocsátása előtt fel kellene vennie a kapcsolatot, és tájékoztatnia kellene őket az eljárásokról és a határidőkről.

Háttérinformáció

Az erre a rendeletre irányuló első javaslatot az Európai Bizottság 2018 szeptemberében terjesztette elő, az uniós vezetők júniusi kérését követően. A Parlament és a Tanács 2020. decemberben politikai megállapodásra jutott a kérdésről. Az Állampolgári jogi szakbizottság 2021. januárjában jóváhagyta a megállapodást.

További információk a terrorizmusról és az Európai Unióról:

További információ

  • Sajtóközlemény – Új szabályok gondoskodnak az online terrorista tartalmak gyors és zökkenőmentes eltávolításáról (2021.04.29.)
  • Állampolgári jogi szakbizottság
  • Online terrorista tartalmak: A képviselők megállapodtak az uniós országokkal folytatandó tárgyalások megkezdéséről
  • Az online terrorista tartalmakat egy órán belül el kell távolítani, véli a Parlament
  • Az eljárás menete
  • Európai Bizottság: rendeletre irányuló javaslat
  • Tájékozódás a jogalkotási javaslat előrehaladásáról
  • Forrás:
    Egy órán belül el kell távolítani a terrorizmust népszerűsítő tartalmakat; Európai Parlament; 2021. április 29.