Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

A kormányablakbusz ismét útra kelt

Szerző: 2021. május 24.No Comments

„ Másfél hónapig élhetnek a korszerű ügyintézési lehetőséggel a tiszavasvári járásban élők.

Ízlelgetjük a szót: kormányablakbusz. Kicsit szokatlan, de talán csak azért, mert egy kicsit új. Kívülről egy hagyományos kisbusznak tűnik, belül azonban egy hivatalban érezzük magunkat. Láthatólag igyekeztek a teret aprólékosan kihasználni úgy, hogy zsúfoltság ne legyen: két dolgozónak és egy ügyfélnek ideális.

Hat településen

Az ügyintézők kedvesek, türelmesek és készségesek. A tiszadobi polgármesteri hivatal előtt – ami egykor az Andrássy család kastélya volt – péntek reggel fél kilenckor nyitotta meg oldalsó ajtaját a busz, hogy aztán több órán át várja az ügyeiket intéző lakosságot.

Nem ez a busz első állomáshelye. Hétfőn indult el körútjára, s azokat a településeket járja sorra másfél hónapon keresztül a tiszavasvári járásban, ahol nincs kormányablak. Tiszalökön van ugyan, de a településhez tartozó Kisfástanyán nincs, ezért emellett Szorgalmatos, Tiszaeszlár, Tiszaeszlár-Bashalom, Tiszadada és Tiszadob a hat állomáshely, majd jön egy pihenőnap és utána kezdődik ugyanez a kör.

Mindezt Müller-Bereczki Andreától, a Tiszavasvári Kormányablak osztályvezetőjétől tudtuk meg, aki két betérő között készségesen válaszolt a kérdésekre.

– A buszban egyszerre ketten várjuk az ügyfeleket. A Tiszavasvári Kormányablakban öten-, a tiszalökiben négyen dolgozunk. Igyekeztünk úgy kialakítani a váltásokat, hogy egyenletes legyen a beosztás és egyik hivatalban se essen túl nagy terhelés a bent maradó kollégákra. Néha át kell szervezni a szabadságok és a megbetegedések miatt az előzetes terveket. Hárman vállaltuk, hogy vezetjük is a buszt.

– Tiszadobra hatnaponként jövünk egészen június végéig, akkor visszaadjuk a járművet a megyei kormányhivatalnak, ahol döntenek, melyik járás használja tovább a kormányablakbuszt. A leginkább a diákigazolványokat és a személyi igazolványokat újítják meg a betérők, de egyre többen térnek be a védettségi igazolásokat igényelni.

Nyit a közigazgatás

Időközben megérkezik Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő kíséretében.

Örömhírem van, újra nyit a közigazgatás is az országban – mondta Román István. – Ehhez az kellett, hogy túljussunk a járvány harmadik hullámán. A kedvező járványügyi adatokat nagymértékben köszönhetjük annak, hogy világviszonylatban is kiemelkedő Magyarország átoltottsága. A nyitástól azt várjuk, hogy egyre többen keresnek majd minket. Az ügyfeleknek azt tanácsolom, mielőtt meglátogatnák a kormányablakokat, nézzenek körül az interneten, hiszen számos szolgáltatásunk már online is elérhető, nem szükséges feltétlenül a személyes jelenlét.

Tettünk egy újabb lépést a régi életünk irányába – vette át a szót dr. Vinnai Győző. – A kormányablakbusz is ehhez járul hozzá, hiszen a kistelepüléseken élőknek nem kell feltétlenül utazniuk ahhoz, hogy el tudják intézni az ügyeiket, helybe jön a közigazgatás, az itt élők gyors, hatékony és szakszerű kiszolgálást kapnak.

Fiatalok lepik el a kormányablakbusz környékét. a Tiszadobi Széchenyi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola nyolcadikosai azért jöttek, hogy a diákigazolványaikat megújítsák.

– Debrecenbe megyek tovább tanulni karosszéria-lakatosnak – válaszol Oláh Lóránt, amikor a továbbtanulásról kérdeztük. – Katona szeretnék lenni, de ahhoz be kell töltenem a tizennyolcadik évemet. Addig azonban szeretnék egy jó, biztos szakmát is elsajátítani, azután még meggondolom, abban dolgozom tovább, vagy beállok a seregbe.”

Forrás:
A kormányablakbusz ismét útra kelt; SZON.hu; 2021. május 21.