Skip to main content
Európai Unióközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Állami Számvevőszék: Rosszul sáfárkodott a belügyminisztérium (Szlovákia)

Szerző: 2021. május 24.No Comments

„ Az Állami Számvevőszék szerint nem gazdálkodott jól a belügyminisztérium, a közigazgatási reform legfontosabb elveit a tárca külsősökkel dolgoztatta ki.

Nem gazdálkodott jól a belügyminisztérium, a közigazgatási reform legfontosabb elveit a tárca külsősökkel dolgoztatta ki. Ezt az Állami Számvevőszék (NKÚ) állapította meg, amely a 2017 és 2019 közötti időszakot ellenőrizte. A TASR-t Marek Papajčík, az NKÚ szóvivője tájékoztatta.

Az ellenőrzés a közpénzek gazdaságos és célirányos felhasználását és az állami tulajdon kezelését érintette. Kiderült, hogy az állam nem gazdálkodott jól a vagyonkezelés területén, mert például nem próbálta meg gyorsan, és a lehető legjobb áron eladni vagy bérbe adni a régóta rossz állapotban lévő épületeit. Erre példa a besztercebányai (Banská Bystrica) adminisztrációs célokat szolgáló épület, amely nagyon rossz állapotban van.

Az ellenőrök hiányosságokat találtak a több mint 95 millió euróért vásárolt tűzoltóautók vásárlásánál is. A megkötött szerződést nem megszokottnak minősítették. Az NKÚ arra mutatott rá, hogy 2018-ban vásárolták meg az első 366 járművet, majd a tárca egy évvel később további 470 autóval kapcsolatban kötött szerződést, melyeket az önkéntes tűzoltóknak szántak. A hivatal szerint nem született elemzés arról, hogy mennyi járműre lenne ténylegesen szükség.

Az ellenőrzés a közpénzek nem gazdaságos felhasználását is megerősítette a tárcabeli információs rendszerek üzemeltetéséről szóló szerződéseknél. A minisztérium ugyanis olyan szerződéskiegészítéseket írt alá, amelyek meghosszabbították a határidőket, és ezzel együtt az eredetileg elfogadott ár is megnőtt. A szerződésekben szereplő 2,3 millió eurós összeg így 3,4 millióra emelkedett.

Az NKÚ arra is figyelmeztet, hogy a minisztériumok saját szakalkalmazottjainak kell felelnie a politikai stratégiájuk kidolgozásáért és megvalósításáért. A Belügyminisztérium esetében azonban a legfontosabb elveket más magántársaságok dolgozták ki. Az olyan tevékenységekre, amelyeket a minisztériumnak saját maga kellene megoldania, az említett években 13 millió eurót költöttek a nemzeti és EU-s forrásokból.

„A minisztériumok alkalmazottainak tudnia kell alapvető stratégiai dokumentumokat kidolgozni, nem is beszélve arról, ha egy olyan fontos területről van szó, mint amilyen a jól és hatékonyan működő állam- és közigazgatás. Nyolc éve folyik a pénz magántársaságok részére, de az eredményt továbbra sem ismerjük” – állapította meg Ľubomír Andrassy, az NKÚ alelnöke. ”

Forrás:
Állami Számvevőszék: Rosszul sáfárkodott a belügyminisztérium ; Bumm.sk; 2021. május 21.