Skip to main content
fenntartható fejlődésgazdaságkörnyezetvédelemközigazgatás: magyarpolitikai informatikatársadalomtechnikatudomány

Rakjuk össze együtt Magyarország légszennyezettségi térképét!

Szerző: 2021. május 30.No Comments

Mérj velünk! címmel elindította kampányát a Levegő Munkacsoport, amelyben levegőminőség-mérő készülék vásárlására buzdítják a lakosságot. Céljuk, hogy a légszennyezettség ugyanolyan alapinformáció legyen, mint a napi hőmérséklet.

A ma reggeli sajtótájékoztatón a projektvezető, Szegő Judit környezetkutató röviden összefoglalta, mi adja a kampány apropóját, Massay-Kosubek Zoltán az Európai Népegészségügyi Szövetségtől (EPHA) a légszennyezés egészségromboló hatásáról a legújabb kutatás eredményét mutatta be, Kardos Péter meteorológus pedig az új weboldalt, ahol mostantól a magyar levegőminőség alakulását bárki követheti percről percre, és akár utcáról utcára.

Magyarországon évente 13 ezer ember korai halálát és közel egymillió ember megbetegedését okozza a szennyezett levegő. A legnagyobb veszélyt a gyerekekre és az idősekre jelenti. Ráadásul a károk költségként is megjelennek az országok költségvetésében, sőt városi szinten is lehet számolni vele.

A levegőminőség mégsem része a hétköznapi témáknak. Ezen kíván változtatni a Levegő Munkacsoport azzal, hogy a MetNet meteorológiai szervezettel együtt levegőminőség-mérő készülékek vásárlására buzdítja a lakosságot. Olyan megfizethető árú készülékeket javasolnak, amelyek a szállópor mérésére szolgálnak.

A kampány célja, hogy közösen Magyarország legnagyobb légszennyezettségi térképét hozzák létre.

A részecskék mérete alapján ezek a műszerek kétféle szállópor típus tájékoztatási szintű mérésére alkalmasak, ezek a PM2.5 és PM10. A szállópor, kicsi méreténél fogva, mélyen behatol az emberi szervezetbe, és ott maradandó károkat okoz. Friss kutatások alapján a koronavírus okozta betegség lefolyása súlyosabb lehet ott, ahol nagyobb a légszennyezettségnek való kitettség.

“A légszennyezettség súlyos népegészségügyi probléma, amely megbetegít és akár meg is ölhet bennünket. Ennek költségei tovább terhelik a túlfeszített egészségügyi ellátórendszert, súlyosítva a koronavírus következményeit. A lakosság számára létkérdés annak pontos ismerete, hogy hol, mikor milyen mértékű a légszennyezés amelyben az egyéni mérések kulcsfontosságúak. Minél több mérőállomás működik akár közösségi fenntartásban is önkormányzatoknál, kórházaknál vagy iskoláknál, annál pontosabb adatokkal lehet a szennyező gócpontokat beazonosítani, és kezelni közös fellépéssel.” mondta Massay-Kosubek Zoltán, az Európai Népegészségügyi Szövetség szakpolitikai menedzsere, a ‘Tiszta Levegőt az Egészségért!” kampányvezetője.

Hazánkban a lakossági fűtésből származó PM2.5 az Európai Unióban kiugróan magas: fűtési időszakban az összes PM2.5 kibocsátás 83 százalékát is eléri. Ennek egyik oka a gyakran rossz minőségű szilárd tüzelőanyag, másik oka a rossz hatékonyságú kazánok használata és az épületek rossz energiahatékonysága.
A nyári időszakban a közlekedés felelős a szállópor kibocsátások nagy részéért, ami főleg az elavult dízel gépjárművek használatára vezethető vissza.

A Mérj velünk! kampány célja, hogy a lakosság a saját mérők kihelyezésével magáénak érezze a problémát: legyen a légszennyezettség ugyanolyan alapinformáció, mint a napi hőmérséklet. Az így mért adatok tájékoztató jellegűek, de minél több készülék kerül kihelyezésre, annál megbízhatóbban egészíti ki a hivatalos mérőállomások adatait. Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője elmondta: „Ahhoz, hogy a lakosság igényelje a légszennyezés problémájának megoldását, tisztában kell lennie a probléma mértékével. Ebben kíván segítséget nyújtani a Mérj velünk kampány és a kapcsolódó meteorológiai honlap, a metnet.hu, amelyen a mért adatok térképen is láthatók.” Hozzátette, hogy a tapasztalataik szerint a lakosság az eszköz beszerzésével egy mérő hálózat tagja lesz, mely erősíti a közösséget, sokan lelkesen osztják meg mérésük eredményét a szomszédaikkal.

A Levegő Munkacsoport várja olyan támogatók jelentkezését, akik szívesen részt vennének mérőműszerek kihelyezésének finanszírozásában közösségi céllal, például olyan településeken, ahol saját erőből nem sikerül a mérőknek elterjednie sem a lakosság, sem az önkormányzat hozzájárulásával.

A készülékről a Mérj velünk és a MetNet oldalakon minden fontos információ megtudható, valamint ide kattintva elérhető a térképes megjelenítés.”

Forrás:
Rakjuk össze együtt Magyarország légszennyezettségi térképét!; Levegő Munkacsoport; 2021. május 14.