Uncategorized

Országos hálózattá fejlődött a Területi Innovációs Platformok kezdeményezése

Szerző: 2021. június 20.No Comments

„Budapest, 2021. június 11. – Az elmúlt két évben Budapest mellett 12 vidéki helyszínen alakult Területi Innovációs Platform (TIP), így a térségi szereplők innovációs összefogását elősegítő kezdeményezés mára országos lefedettségű hálózattá bővült. A TIP-ek az adott térségben az együttműködésre, a kapcsolatépítésre és a hatékony információátadásra alapozva nyitnak új utakat az innovatív szereplők előtt. Öt országos szakmai szervezet mellett eddig már 330 helyi tag csatlakozott a hálózathoz.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) aktív szakmai közreműködésével országszerte 13 helyszín kapcsolódott be a TIP-ek rendszerébe, hogy az egyetemi tudásközpontok az adott régió szereplőit hatékonyan kiszolgáló innovációs bázisokká váljanak. A megalakult TIP-ek egyszerre biztosítanak lehetőséget egy-egy térség szereplőinek az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma megerősítésére, együttműködések kialakítására és új szakmai alapok létrehozására. A belépő tagok időben értesülnek az aktuális hazai és nemzetközi innovációs pályázatokról, hatékonyabb forrásfelhasználásra lesznek képesek, a tevékenységük során pedig közvetlenül hozzáférnek az egyetem kutatás-fejlesztési kapacitásaihoz, így az innovációs folyamatok aktív résztvevőivé válnak.

A két év alatt országossá vált kezdeményezés kapcsán Sebők Katalin, az NKFIH vállalati innovációs elnökhelyettese kiemelte: „A megújuló hazai innovációs ökoszisztéma jövőbeli teljesítménye és versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a felsőoktatási és kutató intézmények, vállalkozások, szakmai szervezetek és a szakpolitikai döntéshozók kapcsolatai helyi szinten is megerősödjenek.” Hozzátette azt is: Magyarország innovációs teljesítménye az intelligens szakosodási stratégia mentén, a helyi szereplők erősségeire koncentrálva fokozható.

A TIP-ek működése a koronavírus-járvány által okozott rendkívüli helyzet és az ebből adódó nehézségek ellenére is sikeres, a hálózat bővülése pedig azt mutatja, hogy az innováció nem csak a kormányzat szemében a gazdaság újraindításának motorja, hanem az egyetemek és a vállalkozások is kitörési lehetőségként tekintenek rá. Van olyan vidéki platform, amelyhez eddig már nyolcvan cég – zömmel a régióban működő kkv – csatlakozott, és az elmúlt évben 6 online rendezvényt tartott, lehetőséget adva a leginnovatívabb vállalkozások bemutatkozására.

A TIP 2019 novemberében elindított kezdeményezése a hazai régiók legfontosabb innovációs szereplőit – egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, üzleti angyalokat, országos kamarai hálózatokat – kívánja megszólítani a lehető legszélesebb körben. A TIP alapító nyilatkozatát eddig 13 helyszínen összesen 24 egyetem írta alá, valamint 5 országos szakmai szervezet – a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Magyar Innovációs Szövetség, a Bay Zoltán Kutatóintézet, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) – és rajtuk kívül az innovációs ökoszisztéma számos szereplője is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A bekapcsolódás lehetősége továbbra is minden érdeklődő előtt nyitott. Az alapító nyilatkozat és a csatlakozási nyilatkozat, valamint TIP-ek eddigi eredményei, eseményei az NKFIH honlapján elérhetők: https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/innovacios-okoszisztema/teruleti-innovacios

Forrás:
Országos hálózattá fejlődött a Területi Innovációs Platformok kezdeményezése; Origo.hu; 2021. június 15.
(PR-cikk)