Európai Unióinformatikatechnikatörvények, határozatoktudomány

Az Európai Unió Tanácsa rendelete nagy teljesítményű számítástechnikával foglalkozó közös európai vállalkozás létesítéséről

Szerző: 2021. július 18.No Comments

„A Tanács a mai napon rendeletet fogadott el az európai nagy teljesítményű számítástechnikával foglalkozó közös vállalkozás (EuroHPC közös vállalkozás) létrehozásáról. A rendelet megnyitja az utat Európában a szuperszámítógépek következő generációjának kifejlesztése előtt.

A mai döntés erősíti az EU stratégiai autonómiáját, és hozzájárul az Európai Kutatási Térség megvalósításához. A cél egyértelmű: azt szeretnénk, hogy Európa világvezetővé váljon a szuper-számítástechnika területén. Ez segít majd abban, hogy megbirkózzunk a globális kihívásokkal, és biztosítani tudjuk az uniós zöld és digitális átállás sikerét. – mondta Simona Kustec, Szlovénia oktatási, tudományügyi és sportminisztere

A rendelet megerősíti a kutatási és innovációs képességeket, a szuperszámítógépes infrastruktúra-ökoszisztéma fejlesztését és a világszínvonalú szuperszámítógépek közös vállalkozás révén történő beszerzését. Ez lehetővé teszi, hogy a szuperszámítógépes infrastruktúrát nagy számú köz- és magánszférabeli felhasználó is igénybe vehesse. Támogatja továbbá a zöld és digitális átállást, valamint az európai tudomány és ipar számára alapvető készségek fejlesztését.

Az új rendeletet hozzáigazították a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló uniós többéves pénzügyi kerethez, így a közös vállalkozásnak módjában áll majd felhasználni a különböző uniós programokból, például a Horizont Európa programból, a Digitális Európa programból és az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből származó finanszírozást. A rendelet figyelembe veszi továbbá a legújabb technológiai fejleményeket, például a kvantum-számítástechnikát.

Háttér

Az európai nagy teljesítményű számítástechnikával foglalkozó közös vállalkozás célja egy világszínvonalú, egyesített, biztonságos és hiperkonnektív szuper-számítástechnikai és kvantum-számítástechnikai szolgáltatás- és adatinfrastruktúra-ökoszisztéma kifejlesztése, üzembe helyezése, bővítése és fenntartása az EU-ban. A rendelet lehetővé teszi a 2018 októberében létrehozott EuroHPC közös vállalkozás tevékenységeinek folytatását. A közös vállalkozás az EU, a 27 uniós tagállam, 6 egyéb ország és 2 magánszektorbeli tag – a HPC európai technológiai platformja és a Big Data Value Association – erőforrásait vonja össze.

A nagy teljesítményű számítástechnika alatt olyan rendkívül nagy számítási teljesítményű számítástechnikai rendszereket (azaz „szuperszámítógépeket”) értünk, amelyek képesek rendkívül összetett és erőforrás-igényes problémákat megoldani. Segítségével az olyan kulcsfontosságú technológiák, mint a mesterséges intelligencia, az adatelemzés és a kiberbiztonság kihasználhatják a nagy adathalmazokra épülő gazdaságban rejlő óriási potenciált.

A Bizottság 2020 szeptemberében terjesztette elő javaslatát, a Tanács pedig 2021 májusában általános megközelítést fogadott el.

A Tanács rendelete az európai nagy teljesítményű számítástechnikával foglalkozó közös vállalkozás létrehozásáról és az (EU) 2018/1488 rendelet hatályon kívül helyezéséről
A Tanács általános megközelítése az EuroHPC közös vállalkozásról szóló rendelettel kapcsolatban…”

Forrás:
Európai nagy teljesítményű számítástechnikával foglalkozó közös vállalkozás: a Tanács rendeletet fogadott el ; Európai Unió Tanácsa; 2021. július 13.