közigazgatás: magyarszakirodalomtársadalom

Járvány sújtotta társadalom. A koronavírus a társadalomtudományok szemüvegén keresztül

Szerző: 2021. július 18.No Comments

„A járvány társadalomtudományi vizsgálata többszörösen is összetett feladat. Egyrészt mivel a koronavírus társadalmi életünk minden szegmensében érezteti hatását, valamennyi tudományterület szakértelmére és szempontjaira szükségünk van a hatások azonosításához és a következtetések levonásához. Másrészt a világjárvány terjedése, a leküzdéséért vívott küzdelem és következményeinek kezelése globális szinten zajlik, ezért a nemzetállami folyamatok értékelését regionális és nemzetközi kitekintéssel kell teljessé tennünk.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóinak és kutatóinak szerzői közreműködésével készült kötet ebben az összetettségben elemzi a járvánnyal összefüggő társadalmi folyamatokat. A könyv tükrözi és visszaigazolja az egyetem közszolgálati életpályákra integráns módon tekintő filozófiáját: a koronavírus szerteágazó hatásait együtt elemzik az állam-, a politika-, a rendészet-, a hadtudomány és a katasztrófavédelem szakemberei. Mindemellett e rendkívüli időszak magyar tapasztalatain túl számba veszi a számunkra releváns európai és nemzetközi következményeket is. Ma már azt is tudjuk, hogy a világjárvánnyal kapcsolatos tapasztalatainkat a második és a harmadik hullám is elmélyítette. A kötetben közölt tanulmányok kéziratai az első hullám után készültek, de következtetéseik érvényét a későbbi történések csak erősítették.

Szerzők: Balla József, Christián László, Háda Béla, Hautzinger Zoltán, Kolozsi Pál Péter, Kutasi Gábor, Lukács B. György, Pap Milán, Petruska Ferenc, Tálas Péter, Pénzváltó Nikolett, Egeresi Zoltán, Krasznay Csaba, Sándor Lénárd, Navracsics Tibor, Till Szabolcs, Varga Csilla, Marton Ádám, Nyáry Gábor, Stumpf István, Csiki Varga Tamás, Deák András György, Ambrus Éva, Balogh András József, Balogh Róbert, Bonnyai Tünde, Czeczeli Vivien, Gát Ákos Bence, Gulyásné Gyurka Tímea, Hegedüs Csilla, Hörcher Ferenc, Kalas Vivien, Karácsony András, Kiss Adrienn, Koczka Ferenc, Kovács Eszter, Kozma Klementina, Margitics József, Máthé Réka Zsuzsánna, Megyeri Lajos, Mógor-Krózser Renáta, Nádori Péter, Nagy Dénes András, Nagypál Szabolcs, Pásztor Szabolcs, Petri Bernadett, Smrcz Ádám, Tárnok Balázs, Tóth Kálmán, Várpalotai Viktor, Vass Gyula, Zahorán Csaba”

Forrás:
Járvány sújtotta társadalom. A koronavírus a társadalomtudományok szemüvegén keresztül; Török Bernát, Koltay András (szerk.); ISBN 9789635314775; Ludovika Egyetemi Kiadó; 2021.
Lásd még: Elemi változások a pandémiás társadalmakban; Sarnyai Tibor; Ludovika.hu; 2021. május 11. (recenzió)