Skip to main content
gazdaságinformatikajogközigazgatás: külföldöntechnika

Németország Gazdasági Minisztériuma (BMWi) innovációs központokat (Reallabor, azaz Élő Labor, Living Lab) létesít

Szerző: 2021. szeptember 19.No Comments

„Drónok, robotok, autonóm járművek, távgyógyázat: jövőbeli technológiák, amelyeket ki kell próbálni – erre valók az innovációs központok (élő laboratóriumok, reál laboratóriumok).
[Az élő laboratórium olyan szervezet, amelyben vállalkozások, egyetemek, önkormányzatok, civil szervezetek együtt dolgoznak ki kísérleti környezetben innovatív ötleteket. Szerk.]

„Az innovációs laboratóriumok lehetővé teszik a technológiai úttörők számára, hogy gyorsabban használható ötleteket dolgozzanak ki.”-mondta Thomas Jarzombek, a Gazdasági Minisztérium digitális gazdaságért felelős miniszteri biztosa a német sajtóügynökségnek. – Ehhez még vonzóbb feltételeket és új lehetőségeket szeretnének teremteni.

A minisztérium szerint az innovációs laboratóriumoknak lehetővé kell tenniük a fejlesztés alatt lévő (még el nem fogadott) élvonalbeli technológiák valódi környezetben való kipróbálását, olyan speciális jogi és más feltételek között, melyek lehetővé teszik, az innovációs újdonságot nem korlátozzák a fennálló jogszabályi keretek.

A minisztérium elkészítette az innovációs laboratóriumok koncepciójának javaslatát. Az a cél, hogy nagyobb jogi mozgásteret biztosítsanak ahhoz, hogy a vállalkozók valós körülmények között próbálhassanak ki új, innovatív ötleteket. A minisztérium szerint az államnak meg kell tanulnia a törvények és szabályozás kialakítását olyan módon, hogy a „a jövőt Németországban ne csak kigondolják, hanem meg is valósítsák”.

A törvény célja az innovációs laboratóriumok átfogó szabályozásának és a kísérleti működést lehetővé tévő un. kísérleti záradékoknak megfelelő törvényi formát biztosítson. A laboratóriumoknak vonzó feltételeket kell kínálniuk a vállalatok, kutatóintézetek és önkormányzatok számára. A gyakorlati megvalósítás érdekében lehetővé kell tenni új, innovációs laboratóriumok működését a digitális innováció meghatározott területein. Ilyenek lehetnek a Mesterséges Intelligencia (MI) adatalapú alkalmazásai a mobilitás területén, vagy a digitális jogi szolgáltatások.”

Forrás:
Wirtschaftsministerium will Innovationen vorantreiben; Westfälische Nachrichten; 2021. szeptember 3.
Lásd még: Reallabore – Testräume für Innovation und Regulierung; Bundesministerium für Wirtschaft und Energie (BMWi) (háttéranyagok, jogi koncepció)
Reallabor; Wikipédia (német)
Living Lab; Wikipédia (angol)
European Network of Living Labs
élő laboratóriumok; az eGov Hírlevél korábbi cikkei az élő laboratóriumokról