gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Szijjártó Péter: Magyarország és Finnország űripari együttműködésről állapodott meg

Szerző: 2021. szeptember 19.No Comments

„Magyarország és Finnország űrkutatási-űripari együttműködésről állapodott meg, aminek nyomán a magyar vállalatok és egyetemek szorosabban fognak együtt dolgozni finn partnereikkel – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Helsinkiben.

A magyar külügyminiszter Ilona Lundströmmel, a finn gazdasági és munkaügyi minisztérium főigazgatójával írt alá egyetértési megállapodást a két ország együttműködéséről az űrkutatás és az űrtevékenység területén.

Ezt követően Szijjártó Péter elmondta, hogy egy ilyen megegyezés Magyarország és Finnország között “néhány éve még a vicc kategóriájának számíthatott volna a felületes szemlélők számára”, mára azonban a világűr használata gyakorlatilag általánossá vált a modern iparban, technológiában.

A megállapodás nyomán szorosabb lesz az együttműködés az űrkutatás, a Föld megfigyelése, illetve a közlekedési eszközökben használható navigációs rendszerekhez szükséges kutatási-fejlesztési munkálatok terén. A magyar egyetemek és vállalatok együtt fognak működni finn partnereikkel abban, hogy az űrkutatásból fakadó eredmények minél nagyobb szerepet játsszanak a magyar gazdaság gyors újraindulásában – emelte ki.

Hivatalos látogatásán a tárcavezető egyeztetést folytatott Jani Hamalainennel, a Teknikum Oy vállalat ügyvezető igazgatójával. Itt arról számolt be, hogy a két ország gazdasági együttműködése mindig is aktív volt, valamint az alacsony adóknak, a kiváló minőségű munkaerőnek és a kormány beruházásösztönzési rendszere által kínált pénzügyi támogatási lehetőségeknek köszönhetően a jövőben is várhatóak újabb finn beruházások Magyarországon, alapvetően az iparban tevékenykedő cégek részéről.”

Forrás:
Szijjártó Péter: Magyarország és Finnország űripari együttműködésről állapodott meg; Külgazdasági és Külügyminisztérium; 2021. szeptember 14.