Skip to main content
Európai Unióközigazgatási informatikaművelődés

Az Erasmus+ program digitalizálása: az Európai Bizottság útjára indította az új Erasmus+ alkalmazást, amely egyben európai diákigazolvány is

Szerző: 2021. szeptember 26.No Comments

„A Bizottság a mai napon útjára indította az új Erasmus+ alkalmazást, amellyel újabb mérföldkőhöz érkezett az Erasmus+ program digitalizálása. Az új alkalmazás az összes uniós nyelven elérhető, és minden diák számára digitális európai diákigazolványt biztosít, amely az Európai Unió egész területén érvényes lesz. A jövő a digitalizációra épül, és ennek az új alkalmazásnak köszönhetően a diákok az élet még több területén tudják magukat papíralapú dokumentum nélkül igazolni.

Az Android és az iOS rendszereken működő új alkalmazásban a diákok:

  • informálódhatnak az egyetemükkel partnerségben lévő intézményekről és kiválaszthatják külföldi tanulmányaik helyszínét;
  • aláírhatják online tanulási megállapodásukat;
  • böngészhetnek a rendezvények között, hasznos tanácsokat kaphatnak úti céljukról, és kapcsolatba léphetnek más diákokkal; valamint,
  • megigényelhetik az európai diákigazolványt, amellyel hozzáférhetnek a fogadó egyetemen és az adott országában nyújtott szolgáltatásokhoz, látogathatják a múzeumokat, részt vehetnek kulturális tevékenységekben és különféle kedvezményeket is igénybe vehetnek.

Jelenleg több mint 4 000 egyetem vesz részt a Papírmentes Erasmus hálózatban, amely lehetővé teszi számukra a biztonságos adatcserét és a tanulmányi megállapodások könnyebb azonosítását. Ez a digitális együttműködés teszi lehetővé az európai diákigazolvány bevezetését és széles körű elismerését.

A digitális oktatási cselekvési tervvel összhangban a 2021–2027 közötti időszakra vonatkozó új Erasmus+ program támogatja a digitális készségek fejlesztését, és hozzájárul az európai oktatási rendszerek digitális átállásához. A hétéves időszakra vonatkozó, 28 milliárd EUR-t meghaladó megnövelt költségvetéséből az Erasmus+ a világjárvány összefüggésében támogatni fogja az oktatási és képzési rendszerek ellenálló képességének fokozását is.

Háttér-információk
Azóta, hogy 1987-ben kezdetét vette az Erasmus program, 10 millióan vettek részt külföldi csereprogramban. A megújult Erasmus+ program az oktatás, a képzés, az ifjúság és a sport minden területére kiterjedve kínál lehetőséget külföldi tanulmányi időszakokra, szakmai gyakorlatokra, tanulószerződéses gyakorlati képzésekre és a munkatársak/szakemberek/oktatók részvételével szervezett csereprogramokra, valamennyi korosztálynak.

Az Erasmus+ program felsőoktatásra gyakorolt hatásairól készített tanulmány, melyet 2019-ben tettek közzé, rámutatott, hogy a program pozitív hatással van a résztvevők szakmai, szociális, tanulmányi és személyes fejlődésére. A külföldön töltött időszakot követően a diákok több mint 70 %-ának világosabb elképzelése alakul ki arról, hogy mivel szeretne foglalkozni a jövőben, így ez lehetővé teszi számukra, hogy tanulmányaikat szakmai céljukhoz igazítsák. Az Erasmus+-diákok több mint 90%-ának fejlődik azon képessége is, hogy közösen dolgozzon és együttműködjön eltérő kultúrájú emberekkel, és kialakul benne egy közös európai identitás.

A mostani tanévben (2021–2022) az Erasmus+ programnak köszönhetően várhatóan 600 000 felsőoktatási hallgató utazik külföldre.

Ursula von der Leyen elnök az Unió helyzetéről szóló 2021. évi beszédében azt javasolta, hogy 2022 legyen az ifjúság európai éve.  A fiataloknak képesnek kell lenniük Európa jövőjének alakítására.  Az Uniónak olyan lelkesedésre és jövőképre van szüksége, amelyhez a fiatalok is kapcsolódni tudnak.

Bővebb információ:
Erasmus+ alkalmazás

Az új Erasmus+ program (2021–2024)

A 2021 és 2027 közötti időszakra szóló digitális oktatási cselekvési terv

Sajtóközlemény – a mobilalkalmazás elindítása

Forrás:
A Bizottság elindítja az új Erasmus+ alkalmazást, amelynek része lesz egy európai diákigazolvány is; Európai Bizottság; 2021. szeptember 21.