közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarszakirodalom

Felhívás: A rendszerváltás utáni magyar külpolitika elméleti megközelítésben

Szerző: 2021. szeptember 26.No Comments

„KONFERENCIA FELHÍVÁS
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kara konferenciájára

A konferencia témája: A rendszerváltás utáni magyar külpolitika elméleti megközelítésben
A konferencia ideje: 2021.11.11. (csütörtök)
A konferencia helye: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Campus

Nem lehet kétséges, hogy az elmúlt tíz évben a magyar külpolitika nagy figyelmet kapott. Feladva a korábban olykor megfigyelhető passzivitását, Budapest 2010 óta markánsan és néha konfrontatívan hallatja a hangját. A magyar külpolitika mélyebb megértését és komplexebb elemzését a nemzetközi kapcsolatok (IR) és/vagy a külpolitika-elemzés (FPA) jól bevált eszközei és módszerei segíthetik. Mégis: rendszerváltás utáni magyar külpolitika tudományos igényű feldolgozása a magyar társadalomtudományi közösség régi mostohagyereke. Természetesen születtek és születnek könyvek, tanulmányok és konferenciaelőadások a témában, de a téma sokkal kevésbé „intézményesült”, mint más kutatási területek. Nincsen olyan folyóirat, amelynek a magyar külpolitika vizsgálata lenne a fő profilja; nincsenek vonatkozó egyetemi tanszékek és kutatócsoportok; és, nem utolsósorban, nincsen a témának rendszeresen jelentkező konferencia-sorozata.

Ezt az űrt hivatott hagyományteremtő jelleggel betölteni a jelen kezdeményezés. Az egynapos konferencia célja, hogy lehetőséget biztosítson a hazai kutatók és oktatók számára tudományos eredményeik prezentálására, ezen felül személyes és szakmai kapcsolatok és együttműködések kiépítésére. Rendezvényünkre várjuk valamennyi tudományterületről azon kimagasló tudományos munkássággal rendelkezők jelentkezését, akiknek témája kapcsolódik a konferenciához.

A kutatási eredmények bemutatására előadás formájában nyílik lehetőség. A konferencia nyelve magyar. A konferencián való részvétel ingyenes. A jelentkezés feltétele egy 1000-2000 karakter terjedelmű magyar nyelvű absztrakt elküldése 2021. szeptember 30-ig. A jelentkezőket válaszlevélben értesítjük, a szekciók összetételének meghatározása a beérkezett jelentkezések alapján történik a program összeállításával.

Bővebb információkért és az absztrakt elküldésével kérjük, keresse Dr. Hettyey András docenst a hettyey.andras@uni-nke.hu e-mail címen.

A konferencia szervezői nevében a mielőbbi találkozás reményében, üdvözlettel,
Dr. Hettyey András
docens, NKE ÁNTK Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszék”

Forrás:
Konferencia felhívás; Nemzeti Közszolgálati Egyetem; 2021. szeptember (PDF)