Skip to main content
Európai UniógazdaságinformatikaInternetközigazgatás: külföldönpolitika

Alakul a közös, uniós-amerikai kibergeopolitikai intézményrendszer az EU–USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács első ülésén

Szerző: 2021. szeptember 27.No Comments

Az EU–USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács (TTC) növeli Európa befolyását: ennek keretében szabványokat és szabályokat fognak meghatározni, az EU kereskedelmi és digitális vezetői, hangsúlyozva a Kína növekvő hatalmával kapcsolatos globális aggodalmakat.

Valdis Dombrovskis és Margrethe Vestager megjegyzései a TTC első szerdai, Pittsburgh -i találkozója előtt születtek. A felek szembe kívánnak szállni Kínával a kereskedelemtől a védelmi kérdéseken át a technológiáig és az emberi jogokig.

„Valódi stratégiai és geopolitikai jelentősége van ennek az új platformnak, mint a s21. századi szabványok és szabályok megállapításának új eszközére. Tehát szükségünk van erre a Tanácsra, hogy megerősítse helyzetünket” – mondta Dombrovskis újságíróknak.
Dombrovskis azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a platformot nem irányul egyetlen ország ellen sem.

„A TTC nem egyetlen harmadik országról szól, hanem az Egyesült Államok és az EU közötti számos szakpolitikai területen való együttműködésről és koordinációról” – mondta.

A Tanács 10 munkacsoportja többek között a technológiai szabványokkal, a zöld technológiával, az ellátási lánc biztonságával, az adatirányítással, az exportellenőrzéssel, a befektetések átvilágításával és a globális kereskedelmi kérdésekkel foglalkoznak. Mindezek a területek kulcsfontosságúak az EU számára – mondta Vestager. „Amit elértünk, az egy csomag, amely szerintem mind a támadó, mind a védekező érdekeket lefedi” – mondta újságíróknak.

Dombrovskis szerint a francia düh Ausztrália azon döntése miatt, hogy semmisnek tekint egy 40 milliárd dolláros tengeralattjáró-szerződést az Egyesült Államok és Nagy-Britannia miatt, nem változtat az EU hosszú távú érdekein.

„Szövetségesek, partnerek és barátok vagyunk, és igen, a barátok időről időre könnyen hibázhatnak, és ezt láttuk az elmúlt hetekben, de tudtuk, hogy ez a kérdés nem homályosíthatja el a stratégiai szövetségeinkre vonatkozó megítélésünket” – mondta.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter, Gina Raimondo kereskedelmi miniszter és Katherine Tai kereskedelmi képviselő társelnökei lesznek a találkozónak Dombrovskival és Vestagerrel.
Az EU reméli, hogy jövő tavasszal második ülést lesz Belgiumban.”

Forrás:
EU says U.S. trade, tech council to boost its clout, set rules for 21st century; Reuters; 2021. szeptember 26.
Háttér: Az EU és az USA létrehozza a Kereskedelmi és Technológiai Tanácsot, hogy irányt mutasson az értékalapú globális digitális átalakulásban; Európai Bizottság; 2021. június 15.