Európai Uniótávközlés

Az Európai Parlament újabb lépést tett az olcsóbb, jobb minőségű barangolás (roaming) megteremtéséért

Szerző: 2021. október 17.No Comments

„Az európai parlament (EP) ipar, kutatás- és energiaügyi szakbizottsága (ITRE) csütörtökön szavazott az unión belüli nyilvános mobilhírközlő hálózatok közötti barangolásról (roaming) szóló rendelet átdolgozásáról…

A 2017-ben hatályba lépő roaming-rendelet beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A szabályozásnak köszönhetően az uniós roaming díjak megszűntek, és az elmúlt négy év során Európa-szerte mintegy 170 millió polgár élt már a többletköltségek nélküli roaming és az országhatárok átlépése során tapasztalható zökkenőmentes összeköttetés kínálta előnyökkel.

A jelenlegi jogszabályi keret 2022. június 30-án hatályát veszti, ezért fontos annak megerősítése és kiegészítése.

Az ITRE-szakbizottság által elfogadott álláspont számos pozitív elemet tartalmaz. A dokumentum fő célja, hogy az emberek és a vállalkozások utazásaik során ugyanolyan minőségű mobilinternet- és telefonszolgáltatásokban részesüljenek, mint otthonukban. A szöveg felszólítja az Európai Bizottságot, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a roaming díjak eltörlése érdekében az EU-val szomszédos országok esetében is.Végül teljesülhet az az elvárás, hogy a polgárok külföldön is zökkenőmentesen és ingyenesen hozzáférhessenek a segélyhívó szolgáltatásokhoz.

Az új szabályozás tovább csökkentheti a szolgáltatás díját és fontos eszközt jelenthet a váratlanul magas költségek és számlák elkerüléséhez. Előbbit az EP a nagykereskedelmi ár-sapkák jelentős csökkentésével érné el, ami a szolgáltatók közötti verseny erősítését, ezáltal jobb árakat eredményezne az emberek és vállalkozások számára. Utóbbi esetben pedig az új szabályozás a szolgáltatókat elegendő tájékoztatás nyújtására kötelezné arról, hogy a roaming során milyen megnövekedett költségekkel járhat bizonyos értéknövelt szolgáltatások igénybevétele…”

Forrás:
Újabb lépés az olcsóbb, jobb minőségű roaming-szolgáltatás felé; Magyar Hírlap; 2021. október 15.
Lásd még: Mobile phone roaming: MEPs back extension of free roaming in the EU; Európai Parlament; 221. október 14.